Confidenţialitate

De ce dispar medicamentele oncologice din farmaciile din România?

13 medicamente oncologice sunt în pericol să dispară de pe piața românească, atrag atenția două ONG-uri din domeniul sănătății, care au făcut public și un raport  desfășurat pe doi ani privind cauzele crizei medicamentelor oncologice în România. Dar de ce dispar medicamentele oncologice din farmaciile din România?

Este întrebarea la care a încercat să găsească un răspuns Asociația Dăruiește Viață și Observatorul Român de Sănătate.

Principalul motiv ar fi exportul paralel de medicamente – se întâmplă pentru că adică distribuitorii preferă să vândă medicamentele la farmacii din alte țări, la preț mai mare. În România nu ar face profit pentru ca statul impune un preț minim.

Raportul realizat in perioada 2015-2017, pacientii au facut peste 2.600 de reclamații cu privire la lipsa de medicamente au fost înregistrate la Agenția Națională a Medicamentului.

12 medicamente oncologice erau exportate paralel în aceeași perioadă în care lipsa lor era semnalată de pacienți. Printre acestea se numără Eligard (folosit în cancerul de prostată) –  care a fost exportat într-o cantitate egală cu 18,3% din consumul mediu anual în România – sau Somatuline, o cantitate egală cu 38 % din consumul mediu anual în România.

De ce nu reușește statul român să țină sub control exportul de medicamente ? Oana Gheorghiu, vicepreședinta Asociatiei Dăruiește Viață explică: Statul nu are o strategie pusă la punct prin care să urmărească medicamentele  onclologice care pleacă spre export din România. 

CAUZE:

  1. Exportul paralel – în proporție de 46%
  2. Politica de prețuri a statului român – 23%
  3. Interesul comercial al producătorului – 23%
  4. Probleme de producție externe României – 8%.

Dacă până acum ministerul nu a găsit soluții, ONG-urile au prezentat intr-un alt raport și câteva soluții: amenzi pentru distribuitorii de medicamente și aplicarea unui mecanism de prevenire a crizei medicamentelor.

  1. Punerea în aplicare a unui mecanism coerent de prevenire și de monitorizare a crizelor de medicamente oncologice;
  2. Crearea la Ministerul Sănătății a unei poziții tehnice, responsabile exclusiv cu prevenirea și monitorizarea crizelor medicamentelor, activitate care ține de atribuțiile Ministerului Sănătății, dar care nu este pusă în aplicare în acest moment;
  3. Majorarea valorilor amenzilor pentru actorii din industria farmacologică ce nu respectă obligația de serviciu public;
  4. Agregarea datelor existente într-o singură platformă, actualizată la zi permanent, și creșterea calității datelor;
  5. Respectarea legii în vigoare, pentru a asigura furnizarea fluentă de tratament oncologic pentru pacienții din România.

În plus, Asociația a realizat și o platformă online care le permite pacienților să aibă informații în timp real despre prezența unui medicament oncologic pe piața din România. http://www.daruiesteviata.ro/crizamedicamente/.