Confidenţialitate

De ce ceasurile de pe catedrala din Mdina afișează două ore diferite – GALERIE FOTO

Mdina, vechea capitală a statului Malta (până în anul 1530), este un oraș-cetate în interiorul căruia doar nobilii au și azi dreptul să locuiască sau să-și cumpere case, ceea ce face ca Mdina să-și păstreze aerul unui loc în care te poți aștepta oricând să întâlnești baroni și persoane cu sânge albastru.

Orașul a fost restaurat în cursul secolului al XVIII-lea și au fost introduse elementele baroce iar clădirile au suferit foarte puține modificări de atunci, astfel încât Mdina este o adevărată lecție de istorie în aer liber.

Străzi înguste, pietruite, calești trase de cai (ce-i drept, doar pentru plimbarea turiștilor), cafenele intime, case inundate de flori cățărătoare și arome îmbietoare, dar și magazine cu obiecte care amintesc de perioada medievală completează un oraș spectaculos la fiecare pas.

Din cel mai înalt punct al orașului, Piața Bastionului, priveliștea asupra Maltei este una care poate inspira ușor artiștii.

Istoricii consideră ca Mdina este poate prima așezare îmbogățită de fenicieni, la anul 700 ÎEN, datorită amplasării sale strategice pe unul dintre cele mai înalte puncte de pe insula Malta, cea mai mare din arhipelagul Maltez, cea care dă și numele țării. Când Malta a fost sub controlul Imperiului Roman, guvernatorul roman și-a construit palatul său aici.

Perioada în care arabii au controlat orașul i-a adus și fortifcațiile. În 870 o treime din orașul de până atunci a fost înconjurat cu fortificații groase și un șanț larg, care îl separă de cel mai apropiat oraș al său, Rabat (practic, suburbiile).

Mdina este un oraș aparent mic, dar plin de povești pe care puțini ghizi știu să le prezinte astfel încât să fie și înțelese. Pentru doar 45 de euro, Malta Travel organizează excursii în Mdina și Rabat, cu prânzul inclus și intrările la toate obiectivele care ar trebui vizitate, cu unul dintre cei mai apreciați ghizi locali, turul fiind ales și de echipa Europa FM pentru a documenta istoria „Oraṣului Tӑcerii” sau „Citta Notabile”, cum mai este cunoscută fosta capitalӑ a Maltei, locul unde aristocraṭia maltezӑ a ridicat palate ṣi edificii sfinte somptuoase.

Apostolul Pavel ar fi trăit aici după ce a naufragiat pe insule și a adus creștinismul, iar mărturie a prezenței sale ar fi multitudinea de biserici și troienițe închinate Sf. Pavel, prezente pe insulele Malteze. Ȋn Rabat se pot vizita Catacombele Sf. Pavel, un loc venerat de creṣtini ṣi Palatul Vignacourt.

Una dintre întrebările frecvente pe care ghizii Malta Travel spun că turiștii le adresează are legătură cu catedrala din Mdina, care domină orașul fortificat și intrigă prin două ceasuri care afișează ore diferite. Nu sunt dereglate sau stricate, ci setate special astfel de când au fost puse în funcțiune. Scopul este de a-l deruta pe Necurat.