Formularul pentru cei care câștigă din chirii, drepturi de autor și dividente se poate depune și online

De astăzi, cei care au venituri extra salariale din drepturi de autor, chirii și dividente pot descărca formularul 600 prin care trebuie să declare aceste câștiguri în plus.

Mai mult, pentru a evita cozile de la ghiseele ANAF, pot depune formularul și online.

 

ANAF estimează că în jur de 200.000 de mii de români ar trebui să depună formularul 600, pentru că ar avea venituri pe lângă  salariu – chirii, drepturi de autor sau dividente.

Declarația e obligatorie pentru cei care anul trecut au avut mai mult de 1900 de lei pe lună din activități independente. Cei care au avut mai puțin, pot opta dacă o depun sau nu.

Atenție însă:

Dacă aleg să nu plătească, dar au în continuare venituri similare în 2018, pierd practic o parte din drepturile la pensie.

O anomalie intervine în situația în care cei care anul trecut au câștigat mai mult sau egal cu salariul minim pe economie, 1900 de lei, și anul acesta estimează că nu o vor face. Dacă vor depune formularul, vor avea de plătit practic, mai mulți bani pentru o sumă pe care nu au câștigat-o, și cel mai probabil își vor recupera banii abia spre sfârșitul anului.

Dar pe ce sumă se plătesc contribuțiile de sănătate si pensii?

Fie raportat la  actualul salariu minim de 1900 lei, la care ar corespunde contributii de pensii si asigurări sociale de 665 lei pe luna, fie nivelul real al venitului, dacă acesta e mai mare.

În acest fel si contributiile vor creste.

Declarația poate fi depusă acum și prin Spațiul Privat Virtual.

Astfel, contribuabilii vor evita drumul obligatoriu la ghișeele Fiscului.

Acest formular trebuie să ajungă la inspectorii fiscali până pe 31 ianuarie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS