Confidenţialitate

De 1 iunie, Organizația Salvați Copiii atrage atenția că, în România, situația minorilor nu s-a îmbunătățit. 1,3 milioane sunt la limita sărăciei | AUDIO

Potrivit Organizației Salvați Copiii, situația minorilor din țara noastră nu s-a schimbat major în ultimele decenii. Încă avem 1,3 milioane de copii din puțin peste 4 milioane care se află la limita sărăciei sau mai jos de acest prag.

Violența afectează 1 copil român din 2, iar abuzul sexual este fenomenul care este mult subraportat în statisticile oficiale.

Totodată, aproape jumătate dintre fetele sub 15 ani care au devenite mame în statele UE provin din România.

Nu în ultimul rând, peste 21.000 de copii care au părinții plecați la muncă în altă țară sunt complet lipsiți de grija lor.

George Roman, director de programe în cadrul Organizației Salvați Copiii monitorizează situația minorilor de zeci de ani și crede că s-a ajuns aici din cauza iresponsabilității oamenilor politici:

„Lumea politică de astăzi nu are de gând să preia problematica drepturilor copilului în mod serios pentru că asta înseamnă în primul rând aloccări bugetare constante și serioase. Toată lumea vorbește despre investițiile pentru copii în țara lor, mai ales în Uniunea Europeană, noi ce facem? (…) Sunt o mulțime de blocaje politice, ei încă nu se înțeleg asupra banului, nu au stabilit măsurile, practic nu cheltuim în acest moment. Nu am respectat planurile de acțiune și nu beneficiem de acești bani.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

George Roman spune că există și o veste bună, deși ea nu va avea efect dacă nu este dublată de alte măsuri:

„Situația copilului din mediul rural de pildă, cea din educație, serviciile sociale, faptul că avem zeci de mii de copii sunt invizibili serviciilor sociale din ce cauză? Nu sunt asistenți sociali profesioniști, acum au de gând să mărească salariile. Ok, poate pentru unele domenii e nevoie, însă dacă nu ai servicii sociale nu ai cum să descoperi care dintre copii are nevoie de sprijin.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.