Confidenţialitate

Daune de 4 milioane de euro, cerute de o persoană din Cartojani pentru “Asociaţia carantinaţilor abuziv Cartojani”

Un bărbat, care se consideră afectat de carantină instituită în localitatea lui luna trecută, cere în instanţă Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) daune de 4 milioane de euro.

Potrivit documentelor puse la dispoziţia presei de avocatul Bogdan Dumitru, care a introdus acţiunea în instanţă, cetăţeanul a formulat la Curtea de Apel Bucureşti acţiunea de anulare a ordinului DSU din data de 1 august privind încetarea carantinei zonale instituite la nivelul satului Cartojani, pentru motive de nelegalitate şi netemeinice.

El cere instanţei să oblige  DSU la plata a 4.000.000 de euro cu titlul de despăgubiri pentru prejudicii morale şi materiale suferite de locuitorii satului Cartojani, suma urmând a fi virată în contul “Asociaţia carantinaţilor abuziv Cartojani”, care va fi constituită.

În acţiunea formulată se precizează că DSU a emis ordinul de încetare a carantinei impuse în satul Cartojani fără a face menţiunea “obligatorie” prin care se arată că ordinul privind instituirea carantinei este anulat/abrogat sau îşi încetează efectele juridice.

În acest context, avocatul arată că, în acest moment, satul respectiv se află sub incidenţa a două acte administrative care au produs efecte juridice şi, invocând un “paradox juridic”, cere anularea actului pentru motive de nelegalitate.

Cartojani din judeţul Giurgiu a intrat în carantină, după ce au fost înregistrate 32 de persoane infectate cu COVID-19 prin transmitere comunitară la o populaţie de 3.600 de locuitori. Șeful DSU a emis un ordin privind ridicarea, de la 1 august, a carantinei zonale instituită la Cartojani.