Confidenţialitate

Datele cheie din scandalul Hexi Pharma – INFOGRAFIC

Miercuri, 4 mai, Patriciu Achimaş-Cadariu a apreciat că, în acest moment, “pacienţii din spitale sunt în siguranţă”. Doar 5% dintre cele 3.526 de teste de sanitaţie făcute în toată țara pentru produsele Hexi Pharma sunt NECONFORME, spune ministrul Sănătăţii.

Tot azi, Parchetul General a început urmărirea penală în cazul dezinfectanţilor produşi de firma Hexi Pharma şi folosiţi în spitale. Se fac cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor, falsificarea şi substituirea de produse.

Totul a început pe 25 aprilie 2016, când Cătălin Tolontan anunţa în Deşteptarea că o anchetă a Gazetei Sporturilor arăta la sfârșitul lunii trecute că sute de spitale din țară sunt dezinfectate cu substanțe pe care statul nu le controlează niciodată în laborator, nici măcar atunci când le dă avizul pentru comercializare.

Substanțele dezinfectante sunt achiziționate în mare parte de la fabrica Hexi Pharma, deținută de omul de afaceri Dan Condrea. Compania are contracte cu peste 350 de spitale din 40 de județe. Ancheta GSP arată că dezinfectanții de la Hexi Pharma au o concentrație mult mai scăzută decât cea de pe etichetă.

Antisepticele Hexi Pharma sunt folosite, potrivit fabricii, „în peste 2.000 de săli de operație”. Aceste antiseptice ar trebui să distrugă bacteriile. În decembrie 2015, o anchetă GSP arăta că mai mulți răniți în incendiul de la Colectiv au murit din cauza infecțiilor nosocomiale din spitale. Cel puțin 15 dintre răniții care au murit au fost infectați cu piocianic, Acinetobacter şi stafilococ auriu.

Scandal HexiPharma