Confidenţialitate

Ministrul Sănătăţii, despre scandalul dezinfectanților Hexi Pharma: Doar 5% dintre teste sunt neconforme

Doar 5% dintre cele 3.526 de teste de sanitaţie făcute în toată țara pentru produsele Hexi Pharrma sunt NECONFORME, spune ministrul Sănătăţii.

Patriciu Achimaş-Cadariu a apreciat că, în acest moment, pacienţii din spitale sunt în siguranţă.

“Sunt 3.526 de probe recoltate, dintre acestea un număr de sub cinci procente au fost teste neconforme pentru diferitele produse biocide testate. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare, în laboratoarele Direcţiiilor de Sănătate Publică şi în laboratoare private cu care unităţile sunt în contract”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministrul Sănătăţii a explicat în ce au constat testele de sanitaţie.

“Practic, se verifică pe suprafeţe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curăţenie şi dezinfecţie se realizează, în mod corespunzător, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor”, a spus Patriciu Achimaş-Cadariu.

Așadar, testele nu arată dacă dezinfectanții au fost diluați, așa cum arată o anchetă a Gazetei Sporturilor.

Ministrul a susţinut că, în peste 95% dintre situaţii, testele au fost conforme.

“Sigur că ne punem problema acolo unde apar testele neconforme. Am dispus să se ia toate măsurile administrative, conform legii, de la caz la caz, până la suspendarea utilizării acestor substanţe, până la clarificarea situaţiei”.

Patriciu Achimaş-Cadariu a mai spus că toate rezultatele verificărilor făcute vor fi puse la dispoziţia organelor de anchetă.

“Specialiştii ministerului colaborează îndeaproape cu parchetul, pun la dispoziţia procurorului de caz orice informaţie solicitată, iar Ministerul Sănătăţii afirmă public disponibilitatea de a contribui la aflarea adevărului în acest caz şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate”.

Parchetul Instanței Supreme a deschis un dosar penal în urma acestui scandal.

“Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal”, arată Parchetul instanţei supreme într-un comunicat de presă.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor a dezvăluit că dezinfectanţii furnizaţi de firmă spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul  Sănătăţii a dispus un control la spitale.