Darius Vâlcov: Proiectul bugetului de stat este gata | AUDIO

Consilier al premierului, Darius Vâlcov a declarat, duminică, că proiectul de lege a bugetului pentru 2019 este gata, urmând a fi prezentat de Guvern.

„Este gata, va fi anunţat marţi (…) Pe 5 sau 6 februarie va putea începe şi dezbaterea pe marginea acestuia, atunci când Parlamentul se întoarce”, a precizat acesta, la Antena 3, consemnează Agerpres.

Totodată, Darius Vâlcov a menţionat că, în cursul zilei de luni, va avea loc probabil o ultimă discuţie pe tema proiectului în cadrul coaliţiei de guvernare PSD-ALDE şi cu UDMR.

Potrivit acestuia, proiectul de buget pentru 2019 va cuprinde „surprize foarte plăcute”, el referindu-se, în context, la o creştere de aproape jumătate a bugetului Educaţiei faţă de anul 2018, precum şi de creşteri consistente ale bugetelor Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Consilierul premierului a ţinut să sublinieze că Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, care instituire „taxa pe lăcomie”, nu va fi abrogată şi nici nu va fi modificată la momentul adoptării de către Parlament.

Darius Vâlcov susţine că Banca Naţională este responsabilă, conform legii, de fluctuaţia monedei naţionale şi are datoria de a interveni pentru a ţine cursul sub control, fiind convins că devalorizarea din ultimele săptămâni a leului este o problemă de scurtă durată şi că se „va regla” în cursul acestui an.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În schimb, BNR susţine că o intervenţie singulară pe piaţa valutară, pentru a aprecia leul în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare. În plus, dobânzile ar creşte, a atras atenţia purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale, Dan Suciu.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS