Daniel Constantin: Reducerea TVA la carne este prioritara

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin spune că reducerea TVA la carne este prioritară, dar decizia va aparține noului Executiv.

Bugetul pe 2015 va fi făcut în a doua parte a lunii noiembrie – așa că o astfel de măsură ar putea fi aplicată anul viitor.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin spune că reducerea TVA la carne este prioritară, dar decizia va aparține noului Executiv.

Pe de altă parte, de luna viitoare agricultorii vor primi un avans de aproape 80 de euro pentru plățile la hectar.

Agricultorii vor primi – începând din 16 octombrie -câte 79 de euro, avansul pentru plăţile la hectar, anunță ministrul Daniel Constantin.

Peste 1 milion de agricultori au depus cereri la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, iar suma totală care va ajunge la fermieri este de 692 de milioane de euro.

Pe de altă parte, ministrul a vorbit și despre răspândirea bolii limbii albastre care le produce pierderi, în special, crescătorilor de ovine.

Aceștia exportau în special în țările arabe dar trebuie acum să se orienteze spre alte piețe.

Aflat la o dezbatere publică, Daniel Constantin a spus că statul va subvenţiona şi anul viitor creşterea accizei la motorină.

Măsura ar urma să fie aprobată printr-o hotărâre de Guvern – citez – ‘în săptămânile următoare’.

Astfel, la rectificarea bugetară, a doua din acest an, care va avea loc săptămâna viitoare, vor fi alocate fonduri pentru sprijinul pe acciza la motorină pentru trimestrul al III-lea din acest an. Daniel Constantin spune că există ‘acordul politic’ pentru ca sprijinul financiar să se acorde și pentru trimestrul IV , respectiv pentru primele trimestre din 2015.