Confidenţialitate

Danemarca: Autoritățile au decis oprirea temporară de la utilizare a vaccinului AstraZeneca

Decizia a fost luată de autoritatea daneză pentru sănătate, după ce, la unele persoane vaccinate, s-a constatat apariția unor cheaguri de sânge.

Danemarca a suspendat pentru următoarele 14 zile folosirea vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca. Nu vorbim despre un lot anume, așa cum s-a întâmplat în Austria, ci de vaccinarea în sine cu acest ser, scrie publicația Business Insider.

Măsura a fost luată de Agenția Națională de Sănătate, după ce au fost raportate cazuri grave de formare a unor cheguri de sânge la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca, scrie Agenția France Presse.

Autoritatea sanitară daneză a precizat însă că, în prezent, nu se poate trage concluzia că ar exista o legătură între administrarea vaccinului și producerea chegurilor de sânge, care nu figurează ca efecte secundare. Nu există până acum nicio reacție oficială din partea companiei AstraZeneca.

Agenția Europeană a Medicamentului susține că ancheta preliminară în cazul asistentei din Austria nu a stabilit o legătură între vaccinul AstraZeneca și decesul femeii vaccinate.

În vârstă de 49 de ani, asistenta medicală din Austria a murit din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui, la câteva zile după ce fusese vaccinată.

O colegă a ei, în vârstă de 35 de ani, vaccinată cu serul AstraZeneca din același lot a făcut embolie pulmonară, adică i s-a depistat un cheag la plămâni și a fost internată în spital.

Preventiv, Luxemburg, Estonia, Lituania și Letonia au oprit imediat vaccinările cu doze din lotul respectiv. Este vorba despre un lot cu un milion de vaccinuri, livrat în 17 țări.