Confidenţialitate

Dăncilă, PSD: Programul de guvernare al PNL este unul al austerității

Într-o postare pe Facebook, șefa PSD, Viorica Dăncilă, susține că programul de guvernare prezentat de premierul desemnat, Ludovic Orban, este unul al austerității.

”“Guvernul lui Iohannis“ este exact cum ne-am temut că va fi, unul pus pe tăieri și hotărât să întoarcă România în vremurile grele ale guvernării PDL. Domnul Orban a reuşit să şocheze astăzi o ţară întreagă când a somat actualul Guvern să NU crească salariul minim şi a ameninţat că, dacă o vom face, va modifica hotărârea de Guvern.

10 măsuri de austeritate în programul de guvernare al PNL:

1. Tăierea salariilor angajaţilor din sectorul public. PNL spune explicit că va modifica Legea salarizării, în ideea de a aduce salariile din sistemul public la nivelul celor din privat. PNL însă nu ţine cont că în privat sunt multe salarii situate în zona gri, cu un venit mic pe cartea de muncă, completat de angajator cu bonusuri. Prin urmare „echilibrarea” salariilor de la stat cu cele din privat pleacă de la o premisă falsă. Această reducere a salariilor din sistemul public va afecta peste 1,2 milioane de familii de români!

2. Anularea voucherelor de vacanţă. Este o consecinţă inevitabilă a modificării Legii salarizării, anunţată în programul PNL. Pe lângă faptul că se anulează un beneficiu câştigat de salariaţii din sectorul public, măsura este devastatoare pentru turismul românesc.

3. Anularea majorărilor de salarii prevăzute de PSD în Legea salarizării. Este o consecinţă implicită a modificării Legii salarizării, în sensul „echilibrării” cu salariile din privat.

4. Reducerea salariului minim. Guvernul Orban consideră că majorările salariului minim au fost „exagerate”.

5. Anularea majorării anticipate a salariilor din Învăţământ prevăzută pentru 1 septembrie 2020. Programul PNL nu îşi asumă această majorare.

6. Anularea creşterii punctului de pensie la 1.775 lei pentru 1 septembrie 2020. Programul PNL nu îşi asumă această majorare.

7. Închiderea sau comasarea spitalelor. Se revine la măsura Guvernului Boc de „comasare” a spitalelor neperformante.

8. Creşterea tarifelor pentru populaţie la gaze naturale şi energie electrică prin înlăturarea plafoanelor din OUG 114.

9. Reorganizarea agenţiilor de plăţi în agricultură (care au funcţionat impecabil din 2007, mai puţin în guvernarea Cioloş, în 2016).

10. Anularea programului „Tomate româneşti”.

La toate aceste tăieri şi măsuri de austeritate, se adaugă şi ameninţarea cu disponibilizarea unor angajaţi ai ministerelor, în urma unor comasări.

Până şi puţinele lucruri bune din acest program vor fi iniţiate ca proiecte de lege în Parlament (şi nu ca ordonanţe ale Guvernului), urmând, probabil, să nu fie adoptate niciodată”, a scris Viorica Dăncilă.