Confidenţialitate

Dana Războiu, despre relațiile abuzive: Mi-a luat 7 ani să plec. Te bucuri doar când partenerul doarme | VIDEO

Dana Războiu, invitata lui Cătălin Striblea la Deșteptarea României, a vorbit despre relația abuzivă în care s-a aflat mai mulți ani de zile și despre ce înseamnă frica de a te considera o victimă a violenței domestice.

Este foarte greu să pleci dintr-o relație abuzivă, spune Dana Războiu, mărturisind că ei i-a luat mai mulți ani până a putut să meargă mai departe:

„În întâmpinarea mea a venit internetul, m-am salvat citind articole scrise de psihologi, așa mi-am făcut curaj. Mi-a luat ani de zile, vreo 5-7, spun 5 pentru că dacă spun 7 nu mă crede nimeni, atât de mult mi-a luat ca să pot să plec. Se pleacă foarte greu și, de obicei, pe victimă nu o susține nimeni. Femeia, cu cât e mai inteligentă, mai pe picioarele ei, refuză statutul de victimă, cât timp eu spun că nu sunt o victimă înseamnă că nici nu am de ce să plec. Mai e ceva, victima dă tot timpul vina pe ea. (…) Ajungi să te bucuri doar când partenerul doarme, abia atunci poți să respiri, să trăiești, ajungi să nu mai ai deloc încredere în tine.”

Trauma pe care o suferă victima violenței domestice, fie că e fizică sau la nivel mental, este una asemănătoare cu stresul post-traumatic, doar că trauma are loc în fiecare zi, explică Dana Războiu, la Europa FM:

„Ajungi să nu mai poți să respiri, să nu mai scoți un cuvânt, pentru că orice lucru pe care îl faci greșit poate fi pedepsit. E o traumă transgenerațională, se va vorbi foarte mult despre healing și în România. (…) Victimele abuzului domestic suferă de complex post-traumatic pentru că trauma lor e zi de zi și vine tocmai din partea celor ce îi iubește. Cereți-le partenerilor voștri respect, spuneți-le că vreți respectul lor.”

În cadrul campaniei Deșteptarea României, un demers editorial de o amploare fără precedent, Europa FM își propune să scoată la lumină noi perspective și soluții la vechi probleme și să ofere contextul propice unei coeziuni între toți factorii sociali implicați, motivându-i și inspirându-i cu o viziune puternică a unei Românii deșteptate.