Confidenţialitate

Dan Șova, reținut de DNA pentru 24 de ore

Senatorul Dan Şova a fost reţinut, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în noul dosar, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.  Dan Șova a părăsit sediul DNA cu cătușele la mâini, după ora 16.00.

 

Cel mai probabil, senatorul urmează să fie prezentat tot joi, 3 decembrie,  la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.

 

Anterior, aleșii aprobaseră solicitarea DNA cu 95 de voturi pentru și 30 împotrivă.

Fostul ministru este acuzat de trafic de influență și abuz în serviciu în dosarul CET Govora.

Procurorii susţin că Dan Şova a intermediat încheierea unui contract de consultanţă între o firmă de avocatură şi societatea CET Govora. În schimb ar fi primit mită 100.000 de euro.

Dan Șova a părăsit Parlamentul în lacrimi. Înainte însă a spus în plen că la dosar nu sunt probe împotriva sa, ci doar un denunț.

Tot în ședință, Cristiana Anghel, senatoare a grupului ALDE, s-a întrebat dacă s-ar cuveni ca Dan Șova să fie trimis după gratii – și să prindă Crăciunul în arest:.

Controversele nu au lipsit nici de această dată.

Senatorul UNPR Ioan Iovescu a propus să se voteze electronic și nu cu bile.

Parlamentarul susține că unii aleși ar putea avea bile suplimentare la ei și astfel ar influența votul.

 

Acuzațiile DNA la adresa lui Dan Șova

 

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.

Mihai Bălan a fost reţinut , pe 19 noiembrie, de procurorii DNA, care o zi mai târziu au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lui preventivă. Solicitarea a fost respinsă, pe 20 noiembrie, de instanţă, care a dispus ca directorul general CET Govora să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. Hotărârea a rămas definitivă, joi, când instanţa supremă a respins contestaţia DNA. Bălan este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat un contract de asistenţă juridică cu o firmă, influenţat de senatorul Dan Şova.

Dan Şova este acuzat şi în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.