Confidenţialitate

Dacian Cioloș, PLUS: ”Închiderea completă a pieţelor o consider o greşeală care va avea efecte negative destul de costisitoare”

“Închiderea completă a pieţelor o consider o greşeală care va avea efecte negative destul de costisitoare. Sigur că cel mai simplu ar fi să ne izolăm complet, dar este utopic să promovăm soluţii extreme.

Producătorii autohtoni sunt oameni care au muncit un an întreg ca să îşi poată comercializa la recoltare ceea ce au produs. Dacă li se interzice acest lucru, riscăm să afectăm o categorie relativ fragilă de producători agricoli, după ce aceştia oricum fac faţă cu dificultate chiar şi în vremurile normale. La fel de problematic este să privăm cetăţenii de produse locale, autohtone, de calitate şi să îi îndreptăm doar către o anumită categorie comercială”, a notat liderul PLUS, Dacian Cioloș, pe pagina sa de Facebook.

Dacian Cioloş a precizat că recomandările pe care le propune vizează exclusiv producătorii agricoli autohtoni, cei care au mici afaceri de familie şi intermediarii la prima mână, cei care reuşesc să colecteze produse agricole direct de la ferme şi să le livreze consumatorilor.

“Cea mai importantă soluţie necesară ar fi amenajarea unor pieţe volante de weekend (vineri, sâmbătă şi duminică) în număr mult mai mare decât de obicei. Pieţe volante organizate de primărie şi accesibile doar pentru producători sau intermediari la prima mână, care vând produse de sezon. Fructele exotice şi de import, cum sunt bananele sau portocalele, pot fi vândute în continuare în supermarketuri. Dar produsele autohtone au nevoie de puncte de vânzare sigure şi imediate. Beneficiul acestei soluţii este că poate crea şi un comportament de cumpărare a produselor locale, autohtone, pe termen lung”, susţine Cioloş.

Potrivit acestuia, o soluţie complementară ar fi redeschiderea pieţelor acoperite, dar acestea să fie accesibile doar producătorilor care îşi vând producţia proprie, deseori din firme familiale.

Pentru a evita aglomerarea în pieţe, Dacian Cioloş propune o reducere la jumătate a numărului de mese pentru producătorii agricoli, dar şi un control strict al accesului persoanelor în piaţă, astfel încât să fie redus riscul de contact fizic.

O reacție privind închiderea piețeleor a venit vineri și de la liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Pieţele trebuie lăsate deschise! Este lipsită de orice logică obligarea românilor să se înghesuie în supermarketuri, în spaţii închise, unde posibilitatea infectării este mult mai mare, pentru că tu, Guvernul Orban, închizi pieţele şi târgurile… care se află în aer liber.

La fel de ilogic este să-ţi obligi proprii cetăţeni să cumpere produse de import şi nu pe cele proaspete, făcute aici, în România. În loc să susţină produsele autohtone şi producătorii români, Orban face tot posibilul să-i îngroape de tot”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Mesajul liderului PSD vine după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că primăriile pot decide să amenajeze pieţe volante, în aer liber, unde producătorii să poată să-şi vândă marfa în continuare.

Pieţele închise îşi vor suspenda activitatea de săptămâna viitoare.

”Primăriile pot să organizeze piețele volante pentru a permite desfacerea produselor agricole de către producătorii agricoli, vreau să menționez, pentru că, din păcate, o mare parte din cei care desfac marfa în piețe numai producători agricoli nu sunt”, a declarat Ludovic Orban.