Dacian Cioloș: OUG care îngheață prețurile polițelor RCA va fi adoptată astăzi

Prețurile polițelor RCA vor fi înghețate în următoarele 6 luni !

În încercarea de a opri protestul de amploare pregătit de transportatori, Guvernul adoptă miercuri o ordonanță de urgență care promite să rezolve situația.

Potrivit proiectului, șoferii își pot alege perioada pe care încheie contractul RCA dar îl pot și suspenda la cerere.

Premierul Dacian Cioloș susține că ordonanța de urgență cuprinde mai toate revendicările transportatorilor.

Șeful Guvernului a dat câteva exemple:

Un contract RCA poate să fie încheiat și pe o lună sau pe un multiplu de luni până la 12 luni, în funcție de solicitarea clientului. Contractul  RCA poate fi suspendat, la cererea asiguratului, pe perioada în care este suspendat dreptul de circulație sau vehiculul este imobilizat”.

Posibilitatea de a asigura compensarea directă: persoana vătămată este despăgubită de propriul asigurator, iar acesta își poate recupera apoi banii de la asiguratorul persoanei vinovate”, a spus Dacian Cioloș.

Premierul a adăugat că este prevăzută și obligativitatea ca asiguratorii să precizeze, la solicitarea asiguratului, modul de calcul al poliţei, iar asiguratorii vor plăti penalităţi dacă întârzie plata la termen a depăgubirii.

Acest nou cadru sperăm să rezolvăm problema pe termne mediu şi lung. Pentru a o rezolva şi pe termen scurt, la propunerea trasnportatorilor şi după consultări cu Consiliul Concurenţei, vom veni şi cu propunerea de a îngheţa preţul poliţelor pe o durată de 6 luni”, a spus Cioloş adăugând că noul că ordonanţa reprezintă  ”un nou cadru normativ care să asigure mai multă claritate, transparenţă şi echitate în modul de calculare a primelor”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așadar, ordonanța de urgență va fi adoptată miercuri, iar Autoritatea pentru Supraveghere  Financiară va trebui să facă publice prețurile de referință care vor fi înghețate în următoarele 6 luni.

Dacian Cioloș speră ca, odată cu acest demers, transportatorii să renunțe la protest.

Pe baza ordonanței pe care o adoptăm astăzi,  în termen de 30 de zile ASF va trebui sa vina cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări care sa fie prețul de referință pentru urmatoarele 6 luni de la nivelul căruia se cere inghețat nivelul prețului pe care îl vor plăti asiguratorii, în ideea în care aceste 6 luni să avem tot acest sistem de control de urmărire a prețurilor pus la punct. Speram că prin acest proiect de ordonanță să evităm protestele”, a subliniat premierul Dacian Cioloș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De menționat că, în urmă cu câteva zile, firmele de asigurări susțineau că o eventuală înghețare a prețurilor polițelor RCA încalcă directivele europene.

Potrivit acestora, plafonarea daunelor este imposibilă, așadar nu se poate vorbi nici de plafonarea asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto.

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS