Confidenţialitate

Dacian Cioloș: Ministrul Agriculturii nu ar fi trebuit să anunțe numele firmei implicate în scandalul bacteriei E-coli până nu avea toate elementele

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, la Cluj, că ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu ar fi trebuit să anunţe numele firmei implicate în scandalul bacteriei E.coli descoperite în produse lactate cât timp nu avea toate elementele.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul Agriculturii şi dacă ia în calcul demiterea acestuia, premierul Dacian Cioloş a declarat că încă nu s-a gândit la această posibilitate, dar a subliniat faptul că ministrul nu ar fi trebuit să comunice date în contextul în care nu avea la dispoziţie toate informaţiile pentru a face acest lucru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Toată lumea mă întreabă de demiteri de parcă demiterile ar putea rezolva problema. Deciziile nu le iau în felul acesta, ci le pregătesc. Nu vreau să comentez prea mult aceste lucruri pentru că încă nu ştiu să existe o legătură dovedită între E coli găsit la copiii îmbolnăviţi şi E coli găsit în acea brânză de la acea întreprindere. Aici, poate domnul ministru nu ar fi trebuit să comunice atâta timp cât nu avea toate elementele şi oricum eu ce i-am spus a fost că nu cred că trebuia să comunice dânsul”, a spus Cioloş.

Potrivit lui Dacian Cioloş, ministrul Achim Irimescu a pus aceste probleme pe seama presiunii exercitate de presă.

“Mi-a spus domnul ministru că a fost o presiune pe dânsul din partea presei să spună şi să nu ţină ascunse informaţiile pe care le are şi dânsul a considerat că, având informaţiile respective, trebuia să le spună public pentru a evita alte probleme. Dar, după ce le-a spus, a apărut toată acea exacerbare. Peste tot s-a vorbit despre acea companie, dar nu ştiu nici aici dacă pot spune că a fost vina ei. Dacă s-a găsit în acea probă acea problemă, asta nu înseamnă că e o problemă cu toate produsele  din companie. De aceea, cred că cu toţii, şi noi, autorităţile, şi presa trebuie să avem în vedere faptul că este vorba despre afacerile oamenilor, e vorba despre investiţii care pot fi distruse doar printr-o simplă comunicare proastă ce poate veni şi din partea noastră, şi din partea presei. Ne interesează sănătatea oamenilor şi pentru asta avem autorităţi care ştiu ce măsuri să ia chiar şi când nu se comunică neapărat aceste lucruri. E bine să evităm să ajungem să distrugem sectoare prin comunicarea pe care o facem”, a adăugat Dacian Cioloş.

Joi, producătorii de alimente tradiționale îi cereau ministrului Agriculturii să prezinte scuze public – pentru că a divulgat numele fabricii de lactate din Brădet, Argeș care a produs lotul de brânză de vaci în care a fost descoperită bacteria E-coli.

Patronii îi reproșează ministrului faptul că s-a pronunțat înainte ca analizele să fie gata.

Însuși Achim Irimescu a recunoscut pe Facebook că, deocamdată, nu există nicio dovadă privind legătura dintre copiii decedați sau bolnavi din Argeș și brânza contaminată.