Confidenţialitate

Dacian Cioloș, despre criza energiei: USR a cerut în iulie 2021 o discuție pe tema aceasta. Problema se discuta deja în Parlamentul European | VIDEO

Dacian Cioloș, președintele USR, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea Piața Victoriei de la Europa FM. Dacian Cioloș a vorbit despre criza energiei care a lovit puternic România, dar și despre impactul acestei crize asupra prețurilor alimentelor.

Întrebat de Ioana Ene Dogioiu dacă în 2021 a ridicat cineva din Coaliție problema acestei crize și dacă s-a vorbit despre momentul în care prețul facturilor va fi din ce în ce mai mare, Dacian Cioloș a spus că:

„Eu țin minte – nu am participat la toate ședințele de Coaliție săptămânal, dar am participat la multe – că era iulie, cred, când noi am cerut prima dată – cei de la USR – să avem o discuție în Coaliție pe baza unui material pregătit de ministru și chiar să-l invităm pe ministrul Popescu să vină la o ședință de Coaliție pentru că eu vedeam problema care se discuta deja în Parlamentul European și o discutam deja cu Comisia Europeană. Apăreau probleme în diferite state membre și ne așteptam la asta.

Deci am cerut întâlnirea respectivă, premierul ne-a asigurat că totul este sub control, că a discutat cu ministrul și că sunt soluții și că vor veni cu propuneri. A trecut luna august, perioada de vacanță în care nu s-a întâmplat mare lucru și apoi în septembrie nu am mai putut relua subiectul…”.

„Noi am închis capacități de producție, dar nu am pus altele în loc. Nu se mai fac investiții serioase în România în sectorul energetic de câțiva ani de zile. Stăm și trenăm cu legea offshore – e cumva, am impresia, un cerc vicios. Cei de la Minister ne spun <<Hai să mai lăsăm până se înțeleg companiile noastre cu cei de la Exon, ce fac cu transferul respectiv de drepturi de exploatare>>. Pe de altă parte, alți colegi spuneau <<Hai să discutăm că poate așa-i împingem și determinăm și pe ei să ia o hotărâre, hai să punem pe masă opțiunile și să luăm decizii politice legate de cum poate fi făcută legea respectivă, ce taxăm, ce nu taxăm>>. Și s-a tot învârtit așa, la fel ca multe alte proiecte în Coaliție, pe care le aveam în programul de guvernare, au tot fost amânate pentru că aveam alegerile în PNL și nu trebuia să deranjăm prea mult”, a adăugat Dacian Cioloș.

Întrebat de ce nu a existat presiune din partea USR pe aceste chestiuni, Dacian Cioloș a spus că „Presiunea o puteam face cu poporția pe care o aveam în Guvern. Noi am făcut presiune pe domeniul unde aveam miniștri și unde aveam oameni care veneau cu informații și alimentam discuțiile din Coaliție cu informații pe care le produceam noi”.

Va exista criza alimentelor după criza energiei?

„Cu siguranță va fi un impact asupra prețului alimentelor și nu doar la nivel european. Nu mai putem gândi doar din perspectiva asta pentru că la legume pe unele culturi suntem mai competitivi pe piața locală cu produse realizate aici, pe altele suntem mai puțin”, a mai spus Dacian Cioloș.

În ceea ce privește impactul alimentelor din piață, Dacian Cioloș a explicat că: „La nivelul acela de piață noi încă avem agricultură de subzistență destul de consistentă care este un dezavantaj într-o perioadă de boom economic, dar este un avantaj într-o perioadă de criză pentru că este mai autonomă. Acolo, dacă dă Dumnezeu și plouă la timp, un minim de producție pe piață directă vom avea, însă nu-i suficient, va fi presiunea pe produse alimentare procesate, pe costurile de producție din industria alimentară și se vor repercuta”.

Emisiunea Piața Victoriei cu Ioana Ene Dogioiu și Dacian Cioloș poate fi urmărită aici

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Dan Vîlceanu: Reducerea TVA la zero pentru alimente contravine directivelor europene. România riscă să fie sancționată | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir