Dacian Cioloș, desemnat premier de președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis îl propune premier pe Dacian Cioloș.

În următoarele 10 zile, acesta va trebui să formeze un cabinet, iar apoi va merge în Parlament pentru a primi votul de învestitură.

Dacian Cioloș, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, este unul dintre tehnocrații români bine văzuți de liderii europeni.

Acesta a fost comisar european pe Agricultură, dar și ministru al agriculturii în Guvernul Tăriceanu.

 

Dacian Cioloș, în vârstă de 46 de ani, este de profesie inginer agronom.  El a fost comisar european pe Agricultură în perioada 2010-2014’. „Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură”, spunea șeful Comisiei Europene de atunci, Jose Manuel Barroso. Cioloș este cel care a coordonat reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014-2020.

Actualul președinte al Comisiei, Jean Claude Juncker, l-a numit în vara aceasta consilier special.

Dacian Cioloş a urmat cursurile Facultăţii de Horticultura din Cluj, apoi si-a continuat studiile în Franţa si a obţinut şi un doctorat la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier.

A revenit în țară unde s-a ocupat de mai multe proiecte de dezvoltare rurală, iar din ianuarie 2005 a fost cooptat în Ministerul Agriculturii, unde a deţinut mai multe funcţii. În 2007 era numit ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu. Doi ani mai târziu a reduzat să facă parte din Guvernul Boc, precizând că vrea să-şi păstreze independenţa politică.

Acasă, la țară, alături de cel care mi-a inspirat copilăria și devenirea – Bunicul.

Posted by Dacian Ciolos on Monday, 10 August 2015

 

 

 

 

Dacian Cioloș este căsătorit cu o franțuoaică și ea cu studii în domeniul agriculturii. Într-un interviu, bunicul lui Dacian Cioloș spunea citez „Am învăţat-o şi pe franţuzoaică să pună ceapă.” Comuna Pericei unde a copilărit Dacian Ciolos a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă cunună din ceapă, peste 4.500 de metri.

 

Sursă foto: Facebook/Dacian Cioloș

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS