Confidenţialitate

Dacian Cioloș: Comisarul European pentru Justiție urmărește cazul Danileț

Dacian Cioloș a scris pe Facebook că Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, urmărește cazul Danileț. Reynders a cerut mai multe informații despre deciziile luate de CSM luni seară, punctează Cioloș.

„Astăzi, la Strasbourg, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, mi-a confirmat că urmărește cazul Danileț și că a cerut deja mai multe informații despre deciziile luate aseară de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este unul dintre subiectele de pe agenda Comisiei Europene, iar trenarea desființării acestei secții va avea consecințe.

Din discuțiile cu comisarul Reynders, am înțeles că îngrijorarea Comisiei vine din faptul că, deși există o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) încă din luna mai, lucrurile stagnează și, mai grav, între timp, alți magistrați sunt timorați.

Didier Reynders mi-a confirmat că, în lipsa desființării SIIJ, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiție la începutul anului viitor, cu riscul impunerii pentru România a unei amenzi, pentru că hotărârea CJUE nu e respectată. În Uniunea Europeană există temerea că, după Polonia și Ungaria, ar putea apărea un nou stat-problemă”, a scris Dacian Cioloș într-o postare pe pagina lui de Facebook.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis luni seara, 13 decembrie 2021, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok. Judecătorul a scris pe Facebook că imaginile nu au legătură cu profesia, ci țin de viața sa privată pentru care nu dă socoteală nimănui.

Sursa foto: Facebook / Dacian Cioloș / Inquam Photos / Virgil Simonescu

Citește și: Reacții după decizia CSM de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț. USR vrea să sesizeze Comisia Europeană | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir