Confidenţialitate

Dacian Ciolos cere o clarificare rapida in problema dezinfectantilor din spitale

Prim-ministrul Dacian Cioloş a anunţat, pe Facebook, că a discutat cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, despre scandalul dezinfectanţilor utilizaţi în spitale.

Premierul a solicitat clarificarea rapidă a acestei chestiuni, totodată avertizând că nu va accepta jumătăţi de măsură în domeniul sănătăţii.

”M-am întâlnit azi la sediul Guvernului cu Patriciu-Achimaş Cadariu, ministrul Sănătăţii, şi am discutat despre o serie de probleme ale sistemului medical. Ministrul Cadariu mi-a prezentat stadiul anchetei în cazul dezinfectanţilor din spitale şi am cerut urgentarea clarificării acestei probleme de siguranţă sanitară pentru ca pacienţii să se îndrepte în continuare cu încredere spre spitalele care aparţin sistemului public de sănătate. De asemenea, ministrul Sănătăţii m-a informat asupra măsurilor luate până acum şi i-am cerut să comunice cât mai repede şi în mod sistematic etapele administrative care au fost parcurse până în prezent, dar şi să continue cercetările”, a scris Dacian Cioloş.

El a cerut ministrului Sănătăţii să se asigure că viaţa pacienţilor sistemului public de sănătate nu este pusă în pericol. ”Încă de la începutul mandatului am fixat Sănătatea ca prioritate zero în agenda mea şi a Guvernului şi îi asigur pe toţi cetăţenii că nu voi accepta jumătăţi de măsură în acest domeniu vital”, a adăugat Cioloş.

Ministrul Sănătăţii a cerut Corpului de control să facă o anchetă în ceea ce priveşte contractele de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti “cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză, Hexi Pharma, dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor”.

Parchetul General s-a autosesizat săptămâna trecută în cazul dezinfectanților diluați din spitale, după ancheta jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor. Potrivit acestora, firma Hexi  Pharma, care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi, livrează diluanţi cu o cocentraţie mult mai mică decât ar trebui să fie.