Confidenţialitate

Dacian Cioloș: Cartele pre-pay din România, folosite în pregătirea unor atentate

Şeful Guvernului spune că deţine informaţii conform cărora cartele pre-pay cumpărate în România ar fi fost folosite de atentatori în pregătirea unor atacuri.

Întrebat dacă are semnale că instrumentele le folosesc serviciile secrete pentru a combate terorismul sunt insuficiente, Dacian Cioloș a răspuns:

”Inteleg ca Romania e una din putinele tari din UE care vinde cartele pre-pay fara un control de identitate. Inteleg ca au fost chiar folosite cartele pre-pay din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte in UE tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania. Sunt cateva lucruri care vor fi puse in discutie in perioada urmatoare.

Ministrii Justitiei si Internelor vor veni cu o nota in Guvern cu aceste elemente si vor fi supuse dezbaterii publice. Nu vreau sa anticipez. Sa nu aiba cineva impresia ca vrem sa facem ceva pe ascuns, eu cred ca e important sa discutam de lucrurile acestea pragmatic, riguros, si sa invatam sa punem cursorul unde trebuie, sa nu exageram nici intr-o parte, nici in alta”.

Serviciile cer mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent situaţia de securitate, plângându-se în special de reglementările privind cartelele pre-pay, a declarat premierul Dacian Cioloş la Pro Tv.

‘Sigur, nu are rost să ne ascundem după deget. Riscul există. Suntem în UE, participăm activ la lupta împotriva terorismului. Lucrurile sunt ţinute sub control, autorităţile îşi fac treaba.Vigilenţa este foarte mare”, a spus primul-ministru, întrebat despre riscurile de atentat în România, în contextul evenimentelor din Belgia.

Serviciile cer mai multe mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent situaţia”, a răspuns Cioloş, întrebat dacă serviciile cer mai multă putere.

Premierul a admis însă că există mai multe subiecte puse în dezbatere de către servicii care “probabil vor reveni”. ”Ei se plâng apropo de cartelele pre-pay”, a subliniat el, adaugând că o serie de astfel de cartele din România au fost folosite în pregătirea unor atentate din UE tocmai din cauza prevederilor foarte laxe din legislaţia românească.

”Să nu aibă cineva impresia că vrem să facem ceva pe ascuns”, a accentuat el, adăugând că trebuie ”să învăţăm să punem cursorul acolo unde trebuie” şi că este ”foarte atent” şi la drepturile omului.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, Georgian Pop, a declarat miercuri că trebuie introduse în legislaţie infracţiuni noi, similare celor de terorism, cum ar fi finanţarea terorismului sau recrutarea eventualilor atentatori, propaganda teroristă.

Preşedintele Comisiei a spus că Franţa şi Belgia şi-au înăsprit legislaţia de prevenţie în domeniu şi că este necesară o aliniere a cadrului normativ şi în România.

”Pe această estimare a creşterii numărului de persoane suspecte de terorism care vor tranzita România, pentru a fi eficienţi pe munca de prevenţie şi contracarare, legea cartelelor PrePay şi legea securităţii cibernetice vor fi nişte instrumente juridice eficiente pentru a putea să facem prevenţie în România”, a accentuat el.

Pop a mai insistat asupra faptului că trebuie găsită soluţia corectă pentru a fi puse cele două legi în acord cu decizia Curţii Constituţionale şi a amintit ”formula utilizată de preşedintele României” pe retenţia datelor, când a chemat liderii partidelor politice, gasindu-se astfel consens politic pentru a fi trecută legea.