Confidenţialitate

Dacia a reluat activitatea, în condiţii speciale

Activitatea în Uzinele Dacia de la Mioveni a fost reluată, marţi. 358 de oameni au venit la lucru, iar de săptămâna viitoare, numărul muncitorilor în fabrică va creşte, anunţă reprezentanţii sindicatelor.

Activitatea a început în Uzina Mecanică şi în cea de Vehicule Dacia. Angajaţii vin la muncă pe bază de voluntariat și vor lucra în condiţii speciale pentru a nu exista riscul de îmbolnăviri.

Potrivit liderilor de sindicat, în interiorul uzinelor au fost montaţi pereţi despărţitori din plexiglas, iar numărul autobuzelor pe platformă a crescut cu 90.

„S-au amenajat puncte unde avem dezinfectant, mănuşi şi măşti de protecţie. 4 măşti pe zi. Oamenii lucrează la program normal, de 8 ore, iar spaţiul a fost personalizat, la distanţă de un metru-un metru şi jumătate, despărţită cu pexiglas. Unde serveau masa două persoane, s-a montat la jumătate un pexiglas, în aşa fel încât să nu poată lua contact o persoană cu cealaltă persoană, de pe partea cealaltă a mesei. Producţia va creşte eşalonat la acelaşi număr de piese care se făcea şi înainte, apoximativ 400 de maşini. La motor, depinde…, cam 20 de motoare să ajungă la banda de montaj”, a declarat Constantin Ana, lider de sindicat Departamentul Şasiuri- Punţi.

Sindicaliştii sunt sceeptici însă în privinţa numărului de maşini care vor fi produse aici.
Potrivit acestora, cel puţin în prima lună, cererea pe piaţa auto va fi mică, dar spun că vor fi probleme şi cu obţinerea pieselelor necesare fabricării de autoturisme.

„Îmi este greu să cred că lumea se repede acum, pe pandemia asta în toate ţările, să cumpere maşini. Industria auto porneşte mai greeu şi, prima lună care va fi bună de comenzi, cred că va fi luna iunie, nicidecum mai.(…) O să fie prima problemă de la furnizori. Nu toţi furnizorii o să poată să asigure numărul d epiese necesare. O a doua problemă va fi de la noi. Mă refer la ce turnăm, la turnătorii şi o a treia problemă, piesele care veneau d ela furnizorii din Franţa şi din Spania”, a declarat Nicolae Pavelescu, lider Sindicatul Dacia.

Activitatea în fabrica Dacia va fi reluată integral la începutul lunii mai.