Confidenţialitate

D. Cioloș: Vor fi controale la toate spitalele din țară, pentru a fi verificați dezinfectanții

Premierul Dacian Cioloș a dispus controale în toată spitalele din țara, pentru a fi verificate substanțele dezinfectante. Acesta a afirmat ca a fost începuta o anchetă penală, dupa ce sambata au avut loc descinderi in spitale din peste 20 de judete, cele in care au fost gasite subtantele dezinfectante diluate, de la Hexi Pharma. Controalele in spitalele din tara vor incepe de luni.

Pana miercuri, premierul asteapta rezultatele testelor efectuate in cele 50 de spitale, unde au fost descoperite nereguli privind eficiența dezinfectanţilor Hexi Pharma.

“Se acționeză pe două piste. Pe de o parte, avem ancheta penală. Ați văzut că azi au avut loc descinderi în peste 20 de județe, care au prelevat probe destinate exclusiv procesului penal. Am încredere că Parchetul General va desfășura ancheta cu celeritate, pentru a avea concluziile cât mai repede. În paralel, am cerut conducerii Ministerului Sănătății să declanșeze de azi și o anchetă administrativă. Obiectivul este de a recăpăta încrederea în produsele folosite pentru dezinfecție în spitale, pentru că de aici au pornit problemele zilele trecute, legat de neîncrederea în calitatea și eficiența produselor folosite”, a declarat premierul Cioloș.

Premierul Dacian Cioloș a cerut si teste de eficacitate a subtantelor dezinfectante. Acestea, însă, nu pot fi deocamdată făcute pentru ca nu exista un laborator public, acreditat.
“Pentru a ne asigura de calitatea produselor e nevoie și de testele de eficacitate. Am constata cu suprindere că nu avem nici pentru acestea laborarea publice acreditate, ci doar unele private, ale companiilor care produc acești dezinfectanți. Există în schimb două laboratoare publice care sunt în pregătire pentru acreditare, așa că am cerut să fie realizat cu celeritate acest proces de acreditare”, afirma prim-ministrul.