Confidenţialitate

Curtea de Apel a decis redeschiderea anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei în dosarul ”10 august”

Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi redeschiderea anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul “10 august”. Decizia a fost luată prin admiterea plângerii unui protestatar de la demonstrația din 10 august 2018.

Cel care a depus plângerea este Ioan Crăciuneanu, care susține că a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la mitingul din Piaţa Victoriei. Mai mult, o grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen a căzut lângă el şi l-a rănit la picior.

Astfel, Curtea de Apel a admis plângerea în pofida ordonanței DIICOT prin care dosarul ”10 august” fusese clasat pe 26 iunie anul trecut.

Potrivit instanţei, în baza art. 341 alin. 6 lit. b Cod procedură penală admite plângerea formulată de petentul Crăciuneanu Ioan împotriva ordonanţei nr. 2122/D/P/2019 din data de 26.06.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi, în consecinţă: Desfiinţează ordonanţa nr. 2122/D/P/2019 din data de 26.06.2020 a PÎCCJ – DIICOT în privinţa soluţiilor de:

  • clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii Cazan Laurenţiu Valentin, Chirică Mihai Dan, Cucoş Gheorghe Sebastian şi Sindile Ionuţ-Cătălin a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;
  • clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals;
  • clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;
  • clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual.

Decizia este definitivă, iar procurorii vor redeschide urmărirea penală împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române.

Va fi redeschisă urmărirea penală şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Foto: Octav Dragan, EUROPAFM.RO