Confidenţialitate

Cuminţenia Pământului va fi mutată la Muzeul Naţional de Artă

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Culturii anunţă că sculptura brâncuşiană Cuminţenia Pământului va fi mutată, până la finalul lunii octombrie, la Muzeul Naţional de Artă al României.

“Ca urmare a argumentelor Consiliului Ştiinţific de la MNAR transmise Ministerului Culturii astăzi, a consultărilor şi discuţiilor purtate cu experţi din domeniu în ultima săptămână, dar şi a faptului că mutarea la Muzeul Satului aşa cum a fost intenţionată ridică o serie de probleme tehnice de reconfigurare a spaţiului care nu pot fi rezolvate în intervalul stabilit, consider, în acest moment, că revenirea asupra deciziei de a amplasa lucrarea lui Constantin Brâncuşi la Muzeul Satului este una oportună şi echilibrată. Mulţumesc tuturor pentru discuţiile deschise şi argumentate pe care le-au iniţiat”, scrie Corina Şuteu.

“Reafirm convingerea mea personală că dialogul între spaţiul muzeal dedicat satului şi această operă a lui Brâncuşi, icoană a modernităţii, ar putea reprezenta o abordare dinamică, interactivă şi originală. Nu pot să ignor însă amploarea reacţiilor venite din domeniul legitim al expertizei muzeale”, adaugă ministrul.

Iniţial, s-a vehiculat că lucrarea brâncuşiană va fi expusă, într-o primă fază, la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, ideea strânind critici.