Confidenţialitate

”Cuminţenia Pământului” va fi expusă la Muzeul Naţional de Artă al României din 30 mai

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi va fi expusă la Muzeul Naţional de Artă al României din 30 mai, a anunţat luni Dragoş Neamu, directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, într-o conferinţă.

Lucrarea ”Cuminţenia Pământului” se află la Muzeul Naţional de Artă al României, nefiind expusă.

MNAR a prelungit contractul de comodat, semnat iniţial pentru şase luni, pentru opera lui Brâncuşi până la finalul acestui an.

Pe 31 octombrie 2016, ca urmare a deciziei Ministerului Culturii, Muzeul Naţional de Artă al României a transferat la sediul său lucrarea ”Cuminţenia Pământului” de Constantin Brâncuşi. Drept urmare, expunerea lucrărilor marelui sculptor din sala omonimă a Galeriei de Artă Românească Modernă va fi reconfigurată, adăugându-i-se un conţinut informaţional şi educativ specific, anunţa MNAR.

Astfel, va fi accentuată semnificaţia etapelor din creaţia sculptorului Constantin Brâncuşi reflectate de lucrările aflate în colecţia muzeului, între care ”Rugăciunea”, ”Scaun”, ”Danaida”, ”Somnul”, ”Supliciu” şi ”Prometeu”. Întreaga expunere în Galeria de Artă Românească Modernă va fi reconfigurată.

Lucrarea ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată în 1907 şi expusă pentru prima dată la Bucureşti în 1910. În 1911, Constantin Brâncuşi a vândut sculptura ”Cuminţenia Pământului” inginerului Gheorghe Romaşcu. În 1957, regimul comunist de la Bucureşti i-a confiscat abuziv lucrarea şi, astfel, ea a fost expusă, pentru următoarele decenii, la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2012, moştenitorii lui Gheorghe Romaşcu au primit înapoi sculptura, în urma unui proces de retrocedare.

Sculptura “Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.