Confidenţialitate

Cum vor guvernanții să construiască sute de creșe. Ministrul Dezvoltării: Suntem pe ultimul loc în Europa | VIDEO

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, a fost invitat, în “Piața Victoriei”, cu Tudor Mușat, pentru a vorbi despre planul autorităților de a construi sute de creșe în  România.

Programul național de construcție de creșe a fost pus la cale de guvernanți în contextul în care, în prezent, sunt 386 de creșe la nivel național, mult prea puține, după cum spune ministrul Dezvoltării:

„Anul acesta va fi demarat pentru că este o lipsă acută de creșe în  România, în orice județ ne-am duce, locurile sunt insuficiente. Dacă noi, ca și stat, vrem să susținem reîntoarcerea mamelor la locul de muncă sau vrem să susținem creșterea natalității, atunci trebuie să susținem acest lucru. Pe infrastructura de creșe suntem pe ultimul loc în Europa. Autoritățile locale trebuie să pună la dispoziție teren, utilitățile vor fi în sarcina autorităților locale, dar în rest vine statul, vine Ministerul Dezvoltării.”

Attila Cseke spune că, în acest moment, se lucrează la modificarea unui ordin de ministru privind construcția de creșe vechi din 1997. Între timp, normativele s-au schimbat, iar construcțiile trebuie și ele adaptate:

„Am constatat că ordinul de  ministru care prevede normativele de construcție de creșe este în vigoare din 1997. Lucrăm ca acest ordin să fie modificat substanțial, vrem să construim sute de creșe pe normative din 2021. În acst mandat, guvernul își propune să facă un salt de sute de creșe. Astăzi, aceste cheltuieli de funcționare sunt în sarcina autorităților locale, vrem ca aceste cheltuieli să fie finanțate din bugetul de stat.”

Ministrul Dezvoltării a vorbit, la Piața Victoriei, și despre alte investiții, respectiv cele făcute prin PNDL. Despre acestea, Attila Cseke spune că vor fi verificate în amănunt, iar statul nu va mai plăti facturi pentru acele lucrări care sunt ineficiente:

„Astăzi se întâmplă acest mecanism în care toate lucrările care sunt spre finalizare și urmează a fi recepționate la finalizarea lucrărilor sunt verificate obligatoriu, nu se predă și nu se finanțează de la bugetul Ministerului nicio lucrare, la final de lucrare, dacă nu este verificată. Dacă sunt asemenea lucrări și avem informații cu privire la acestea, fie Corpul de control al ministrului verifică aceste lucrări și putem să refuzăm facturile, în baza raportului Corpului de control, fie în cursul lucrărilor Inspectoratul de Stat în Construcții verifică, punctual, anumite lucrări.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: