Confidenţialitate

Cum va fi monitorizată România prin mecanismul Rule of Law? Explicația ministrului Justiției | VIDEO

Ministrului Justiției, Cătălin Predoiu a explicat miercuri, 23 noiembrie 2022, modul în care România va fi monitorizată de-acum înainte în privința evoluțiilor din Justiție. Și în cazul nostru, ca în cazul tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene, se va aplica mecanismul clasic, „Rule of Law” – cu sancțiunile prevăzute în tratate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mecanismul Stat de Drept sau Rule of Law – valabil pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru România și Bulgaria. Mecanismul Rule of Law nu prevede în sine sancțiuni sau, la rândul său, un sub-mecanism de sancționare dacă nu sunt îndeplinite aceste criterii obiective.

Dar dacă observăm valorile pe care le protejează, în cazul în care se produc încălcări grave ale acestor valori care țin de funcționarea Uniunii Europene, care țin de tratatele Uniunii Europene, atunci se produc consecințele prevăzute în tratatele Uniunii Europene – unele dintre ele cele mai grave, în cazuri extreme”, a explicat ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, într-o conferință de presă ținută în urma raportului Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România sub Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Pensionarii sunt nemulțumiți că majorarea pensiilor nu acoperă nici măcar media scumpirilor din ultimul an | AUDIO