Confidenţialitate

Cum va arăta programul Regelui Charles al III-lea în următoarele zile. Noul monarh va decide perioada de doliu pentru membrii familiei regale

În Marea Britanie, începe, de vineri, o perioadă de doliu național pentru a marca moartea Reginei Elisabeta a II-a. Salve de tun vor răsuna în Londra, în memoria Reginei și în toată țara, vor bate clopotele bisericilor și catedralelor, unde se vor ține slujbe speciale. Succesorul la tron, Regele Charles al III-lea va avea o zi încărcată.

Regele Charles al III-lea se va întâlni cu noul premier britanic, va discuta cu cei responsabili despre organizarea funeraliilor, iar seara, se va adresa națiunii, discurs ce va fi transmis la televizor.

În vârstă de 73 de ani, Regele Charles al III-lea își începe prima zi în calitate de monarh al Marii Britanii, după ce mare parte din viață s-a pregătit pentru acest rol.

Însoțit de Camilla, regina consoartă, va reveni din Scoția la Londra, unde se va întâlni cu proaspătul premierul Liz Truss și cu ducele de Norfolk, cu care va stabili programul pentru zilele următoare și organizarea funeraliilor.

Regele va decide și durata doliului pentru membrii familiei regale, care ar putea fi de o lună, în vreme ce guvernul va aproba, probabil, 12 zile de doliu național, iar ziua înmormântării va fi liberă pentru toți britanicii.

În Hyde Park, dar și în alte locuri vor fi trase 96 de salve de tun, câte una pentru fiecare an din viața Reginei.

La Catedrala Saint Paul din centrul Londrei, va avea loc o slujbă publică de comemorare, la care vor participa premierul dar și alți demnitari.

La Castelul Windsor, la Westminster Abbey, dar și în toate bisericile din țară vor răsuna clopotele.

Cu o zi înainte să aibă loc ceremonia oficială de proclamare ca monarh al Marii Britanii, regele Charles al III-lea se va adresa națiunii.

Potrivit presei britanice, prin acest discurs televizat, Regele va adduce un omagiu reginei Elisabeta a II-a și își va reafirma datoria sa față de Regat.

Citește și: Cristian Tudor Popescu, după moartea Reginei Elisabeta a II-a: „Ar fi un bun prilej ca Marea Britanie să devină republică” | AUDIO

Foto: Shutterstock