Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, după moartea Reginei Elisabeta a II-a: „Ar fi un bun prilej ca Marea Britanie să devină republică” | AUDIO

Nu vor exista schimbări în politica din Marea Britanie, odată cu moartea Reginei Elisabeta a II-a, este de părere gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu. Invitat în matinalul Deșteptarea de la Europa FM, scriitorul a afirmat că Suverana nu a avut o misiune ușoară în cei 70 de ani, cât a stat pe tronul Regatului Unit.

Mai exact, rolul important pe care l-a jucat a fost acela de a menține în subconștientul colectiv ideea de regalitate în Marea Britanie:

„Pentru a menține ideea de Mare Britanie, ceea ce nu este un lucru ușor, regalitatea și Regina Elisabeta a II-a au avut un rol foarte important. Din punct de vedere politic, decesul Reginei Elisabeta a II-a nu înseamnă practică nimic, însă a contribuit mult la menținerea în conștientul și subconștientul colectiv al britanicilor a ideii de Regatul Unit și de imperiu. Elisabeta a 2-a reprezentat amintirea imperiului, ca o ancoră de identitate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Tudor Popescu mai spune că dispariția Reginei Elisabeta a II-a ar fi un prilej bun pentru Marea Britanie să treacă de la statutul de Regat la cel de Republică.

Gazetarul a explicat de ce:

„Ar fi un bun prilej, și vă rog să nu fiți șocați, să devină republică odată cu dispariția Reginei Elisabeta a II-a. Marea Britanie a fost îl în fruntea democratizării între țările europene . Spre deosebire Franța, a ales să păstreze această instituție în chip identitar dar fără a mai avea vreun conținut de decizie politică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a, pe copertele tuturor publicațiilor britanice. „Durerea noastră cuprinde 100 de emoții”, „Cum să-mi găsesc cuvintele” | FOTO