Confidenţialitate


Cum și unde a apărut obiceiul vopsirii ouălor de Paște. Semnificația cutumei | GALERIE FOTO


Cum și unde a apărut obiceiul vopsirii ouălor de Paște. Semnificația cutumei | GALERIE FOTO

Paștele este sărbătorit prin felurite tradiții, în fiecare an, în peste 95 de țări din întreaga lume. Deși cutumele diferă în funcție de cultura locală, istoria și religia fiecărui popor, există o tradiție comună, larg răspândită: vopsirea sau încondeierea ouălor de Paște. Acestea sunt vopsite și, apoi, ciocnite și mâncate cu pâine, pască sau cozonac. Dar cum a început, de fapt, tradiția vopsirii ouălor?

Vopsirea ouălor, un obicei străvechi

Originea vopsirii ouălor este inexactă, dar a fost practicată atât în Biserica Ortodoxă de Est, cât și în cea de Vest, încă din cele mai străvechi timpuri. Unele dintre cele mai vechi dovezi ale împodobirii ouălor au fost găsite de arheologi în Africa, scrie Folk Life. Săpături arheologice în Africa de Sud au dus la descoperirea unor ouă de struț decorate, care datează de acum 65.000. Modelele trasate pe cojile ouălor erau unele simple, fiind mai degrabă linii decât simboluri complexe.

De-a lungul secolelor, oul a devenit un simbol al Învierii. Așa cum Iisus Hristos a înviat din mormânt, oul a simbolizat începutul unei noi vieți.

În tradiția ortodoxă, ouăle sunt vopsite preponderent în roșu ca simbol al sângelui pe care Iisus l-a vărsat pe cruce. Tradiția vopsirii ouălor s-a transmis de la o generație la alta și a continuat până în secolul al XXI-lea, iar în zilele noastre ouăle sunt vopsite și în alte culori prin două metode: oamenii folosesc fie metode naturale de colorare – cu foi de ceapă, sfeclă, turmeric, cu frunze de spanac sau pătrunjel -, fie folosind vopsea de ouă din comerț.

În țările creștin ortodoxe, precum România și Grecia, de Paște, oamenii ciocnesc ouăle fierte și vopsite pentru această mare sărbătoare. Potrivit tradiției, după Înviere, persoana mai în vârstă este cea care ciocnește oul celuilalt. Gestul este urmat de rostirea cuvintelor: „Hristos a Înviat!”, la care celălalt răspunde „Adevărat a Înviat”.

Un alt obicei păstrat este ca în dimineața Paștelui oamenii să se spele pe față cu apă dintr-un vas în care a fost pus un ou roșu. Semnificația acestei cutume este legată de frumusețea și sănătatea care ar ajunge la cei curățați cu această apă.

Cele mai complexe și mai elaborate modele ale încondeierii ouălor au fost găsite în Europa de Est, în țări precum Ucraina, Bulgaria sau România.

Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” din Moldovița

În România există un adevărat muzeu al ouălor încondeiate. Acesta se află în comuna Moldovița din județul Suceava și cuprinde 106 vitrine care adăpostesc colecții vaste de ouă încondeiate atât în țară, cât și în străinătate.

Semnificația ouălor de Paște

De-a lungul istoriei, oamenii și-au dăruit unii altora ouă la festivaluri de primăvară pentru a marca începutul unui nou anotimp. Ouăle erau considerate un simbol al renașterii, al dăruirii unei noi vieți, al unui nou început. Mâncatul ouălor în zilele Sfintelor Sărbători Pascale a fost astfel asociat cu o binecuvântare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Copiii învață de la meșteri populari cum să încondeieze ouăle de Paște într-un atelier desfășurat la Muzeul Satului Vrâncean | AUDIO | GALERIE FOTO


Ultimele stiri
Rezultate BAC 2025: 24 de absolvenți au luat nota 10. Peste 74,3% dintre elevi au obținut note de…

Șeful secției de neurochirurgie și alți doi medici de la Spitalul Militar ”Carol Davila” din Capitală, puși sub…

Preotul din Galați, care ar fi violat o fată de 14 ani de 8 ori, a fost arestat…

“Maru” și “Pika” trimiși în judecată după ce i-ar fi vândut droguri lui Rareș Ion, tânărul de 20…

SURSE: Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova, în cărți pentru a deveni următorul prim-ministru al României

Anchetă internă la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova în urma crimei care a avut loc, luni, în localitatea…

Secretarul de stat al Ministerului de Finanțe a anunțat că România va merge astăzi la Bruxelles fără un…

Peste 120 de cetățeni români din zona de conflict din Orientul Apropiat au fost aduși acasă, la cererea…

Blocaj în negocierile pentru noul Guvern: Mărul discordiei, mărirea TVA, dorită de Ilie Bolojan și refuzată de președintele…

Bacău: O sabie a cărei vechime este estimată la 3500 de ani, găsită în casa unui bărbat percheziționat…