Confidenţialitate

Cum se votează moțiunea de cenzură la britanici

Aproape imediat după ce cabinetul britanic condus de Theresa May a pierdut votul din Camera Comunelor pe tema ratificării acordului privind Brexitul, liderul opoziției – laburistul Jeremy Corbyn – a anunțat că depune o moțiune de cenzură.

Votul de marți seară a fost cel mai răsunător eșec înregistrat în Parlament de către un Guvern în exercițiu, dar asta nu înseamnă că moțiunea de cenzură e ca și adoptată.
Chiar și în acest caz, însă, Theresa May ar mai avea șanse – reduse, ce-i drept – de a-și păstra postul.

Care e procedura britanică pentru moțiunea de cenzură?

Dezbaterea și votul sunt primele organizate în Camera Comunelor în baza unei legi adoptate în 2011. Scopul său e să mențină, pe cât posibil, mandatul de cinci ani al unui Guvern și să înlăture posibilitatea ca premierul să convoace alegeri anticipate oricând dorește.

Legea are însă două excepții. Prima, în baza căreia a fost organizat scrutinul din 2017, spune că alegerile anticipate se pot organiza dacă cel puțin două treimi dintre parlamentari se pronunță în favoarea lor.

A doua metodă e depunerea unei moțiuni de cenzură care spune, pur și simplu, “Acest for și-a pierdut încrederea în Guvernul Majestății Sale”. Potrivit cutumei parlamentare, dacă moțiunea e depusă, dezbaterea și votul trebuie să aibă loc cît mai repede cu putință.

Cum se poartă dezbaterea?

Convocarea alegerilor anticipate din 2017, în urma cărora Guvernul Theresei May și-a pierdut majoritatea parlamentară, s-a produs după o dezbatere de numai 90 de minute.

Miercuri, premierul Theresa May are programată sesiunea săptămînală de întrebări și răspunsuri din Camera Comunelor (Prime Minister’s Questions). Aceasta se încheie cu puțin înaintea orei locale 13.

Tot timpul rămas până la ora 19:00 va fi folosit pentru dezbaterea moțiunii, după care urmează votul.

Ce urmează dacă opoziția câștigă?

Alegerile nu se organizează automat: vreme de două săptămâni, Guvernul poate încerca să recâștige încrederea parlamentarilor sau să renegocieze o majoritate.

Dacă ambele demersuri eșuează, Parlamentul este dizolvat, iar un nou scrutin are loc în termenul legal de 25 de zile lucrătoare.

Legea din 2011 nu spune limpede ce se întîmplă în toată această perioadă – cum situația e una nemaiîntâlnită, rămâne de văzut dacă un cabinet cu o componență foarte diferită – o altă coaliție sau un Guvern laburist minoritar – poate să preia administrarea treburilor curente ale Regatului Unit.

Va câștiga opoziția?

Pare improbabil: oricât de nemulțumiți ar fi parlamentarii conservatori de persoana premierului (118 dintre ei au votat împotriva acordului privind Brexitul), prea puțini își doresc o nouă rundă de alegeri. Și mai puțini ar fi dispuși să permită instalarea lui Jeremy Corbyn în Downing Street, la numărul 10.

Foarte important este că partenerii de coaliție ai doamnei Theresa May, unioniștii nord-irlandezi din DUP, au anunțat că o susțin în continuare, deși au votat împotriva acordului privind Brexitul.

Tot așa procedează radicalii din Partidul Conservator, cei care își doresc ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană chiar și în lipsa unui acord cu Bruxelles-ul.

Theresa May pare, deci, destul de sigură de funcție.

Ce urmează dacă Theresa May rezistă?

Va trebui să înceapă să lucreze la un “plan B”. Imediat după votul din Camera Comunelor, Theresa May  a spus că va începe discuții “constructive” cu toate partidele.

Ideile negociate pe parcursul consultării ar urma să fie prezentate Parlamentului până lunea viitoare.

Și acest proces se poate complica, însă: e posibil ca speaker-ul Camerei Comunelor, John Bercow, să le permită tuturor deputaților care vor să intervină în dezbatere să o facă.

În acest caz, marja de manevră de care se bucură Theresa May, oricum știrbită de votul de marți, se reduce considerabil.