Confidenţialitate

Cum se va termina conflictul din Ucraina. Ce cred românii: „Ar trebui ca democrația să triumfe. Nu putem să ne gândim altfel” | AUDIO

Doar 10% dintre europeni cred că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei, conform unui sondaj realizat în 12 state membre UE. Alți 20% consideră că Rusia va fi victorioasă, iar 37% sunt de părere că războiul se va încheia cu un armistițiu.

Cum văd românii terminarea conflictului? Sondajul spune că doar 9% dintre respondenți cred că Ucraina poate câștiga războiul. Unii sunt însă optimiști:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În opinia mea optimistă, ar trebui ca democrația să triumfe. Nu putem să ne gândim altfel. Aș vrea să reușim să ținem departe și de noi, și de ei, această agresiune”, este de părere o respondentă.

Altcineva este de părere că negocierile între cele două state ar fi soluția salvatoare

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fie vor ajunge la un consens, se vor pune la masa negocierilor – Ucraina va ceda teritoriile deja cucerite de către Rusia, fie Putin își va sfârși domnia în Rusia, iar cel ce îi va fi succesor să nu adopte aceeași politică”, a spus o altă respondentă.

Iar un alt român consideră că o continuare a războiului va avea efecte negative pe termen lung

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„E de dorit să se sfârșească rapid pentru Europa. Efectele la nivel economic se resimt. Nu mai vorbesc de pierderile de vieți umane, dar, într-adevăr, asta trebuie făcut într-o ecuație în care cealaltă parte e irațională. Trebuie și Occidentul să fie conștient că se înfundă într-o situație mult prea complicată – pe termen lung cu pierderi imense”, a declarat un alt român intervievat.

Cele mai optimiste state privind victoria Ucrainei sunt Polonia, Suedia şi Portugalia. Cele mai pesimiste sunt Grecia, Ungaria şi Italia.

Sondajul a fost realizat în ianuarie 2023 pentru Consiliul European pentru Relaţii Externe pe un eșantion de aproximativ 17.000 de persoane.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: Cum au fost afectați românii de războiul din Ucraina: Prețurile au crescut. Piața bancară a fost afectată | AUDIO