Confidenţialitate

Cum să faceți un cappuccino perfect acasă (P)

Un cappuccino este o băutură din lapte și cafea făcută cu ajutorul unui espressor de cafea. Un cappuccino tradițional conține 25 de mililitri de cafea espresso și 100 de mililitri de lapte cu spumă de abur. Unele rețete de cappuccino necesită părți egale espresso, lapte fierbinte și spumă. Cappuccino are mai mult lapte decât alte băuturi făcute cu un espressor de cafea, cum ar fi un macchiato, cortado sau flat white, dar mai puțin lapte decât un caffè latte.

Originea cappuccino-ului

Numele de „cappuccino” ar fi putut fi inspirat de frații capucini, un ordin al călugărilor franciscani fondat în Italia secolului al XVI-lea. Capucinii purtau robe maro lungi numite cappucios – ansamblul semăna cu espresso amestecat cu lapte. Austriecii au fost primii care au folosit cuvântul „cappuccino” („kapuziner” în germană) pentru a descrie o băutură de cafea. Kapuziner este o băutură austriacă de cafea cu frișcă care și-a făcut drumul de la cafenelele din Viena înapoi la cafenelele italiene, unde a fost transformat cu espresso și lapte spumos, odată cu invenția vestitului espressor de cafea.

Cappuccino vs. Latte: Care este diferența?

Pur și simplu, un cappuccino conține mai puțin lapte decât un latte. Ambele băuturi încep cu un shot simplu sau dublu de espresso, la care se adaugă lapte aburit. Cappuccino este realizat în mod tradițional în cești de 160 mililitri. Latte-urile sunt servite în cești mult mai mari, ceea ce înseamnă că conțin aproximativ dublul cantității de lapte – sau mai mult. În plus, latte-urile prezintă un strat subțire de microspumă în care se poate crea artă latte.

Cum să faceți un cappuccino în 7 pași

Urmați acești pași pentru a face cappuccino perfect folosind un espressor de cafea:

 

  1. Lăsați laptele la frigider. Laptele rece se spumează mai bine decât laptele cald, așa că umpleți un recipient de spumare din oțel inoxidabil cu 100 mililitri de lapte integral (sau lapte de migdale în stil barista, lapte de ovăz sau lapte de cocos) și puneți-l la frigider timp de aproximativ 20 de minute.
  2. Măcinați boabele de cafea. Cel mai bun espresso provine din boabe de cafea proaspăt măcinate, de preferință măcinate cu o râșniță care produce particule mai uniforme. Baristele vor măcina de obicei boabele direct în portafiltru, pentru cea mai proaspătă cafea posibilă.
  3. Tamponați cafeaua. Următorul pas este tamponarea. Un tamper este o greutate mică, plată, rotundă, cu mâner, un fel de ștampilă. Folosiți tamperul pentru a apăsa zațul de cafea într-un disc uniform. Tamponarea vă va asigura că portafilterul poate intra și ieși din espressor în mod corespunzător și va maximiza contactul apei cu cafeaua. Nu apăsați prea tare, altfel discul se va compacta. Aplicați o presiune ușoară și eliberați cu o ușoară răsucire.
  4. Pregătiți-vă ceașca. Încălziți o ceașcă de cappuccino de 160 de mililitri turnând apă clocotită în ceașcă.
  5. Trageți un shot de espresso. Glisați ușor coșul filtrului în mașină și rotiți mânerul pentru a-l bloca în poziție. Aruncați apa fierbinte din ceașca de cappuccino și puneți-o sub portafiltru. În funcție de designul aparatului dvs. espresso, va trebui să apăsați un comutator sau să apăsați un buton, iar cafeaua va curge în ceașcă.
  6. Pregătiți laptele. Espressorul dvs. va avea abur acumulat pe care îl puteți elibera folosind bagheta de abur. Eliberați un pic de abur într-o cârpă sau burete pentru a elimina orice reziduu. Scoateți laptele din frigider și introduceți bagheta în centrul recipientului de spumare. Ținând bagheta scufundată, spumați până când volumul laptelui a crescut la 125 mililitri și temperatura este de aproximativ 55 grade C. Păstrați bagheta aproape de vârful laptelui inițial și coborâți-o treptat mai adânc în lapte pe măsură ce laptele crește în volum.
  7. Turnați laptele. Răsturnați încet laptele în ceașca de cappuccino deasupra espresso-ului și finalizați cu un strat de spumă.

 

Asta a fost tot! Sunteți pregătit să savurați un cappuccino perfect, pregătit în confortul propriei case. Poftă mare!