Cum prevenim bolile cardiovasculare

Bolile de inimă și ale vaselor de sânge reprezintă o problemă actuală de sănătate publică, iar prevenția acestora este extrem de importantă.

Infarctul miocardic și alte boli cardiace pot fi prevenite printr-o alimentaţie variată, sport şi relaxare.

O componentă importantă a combaterii factorilor de risc cardiovasculari este un stil de viață sănătos care pornește de la o alimentație corespunzătoare.

Regimul alimentar echilibrat nu poate lipsi din grupul obiceiurilor sănătoase și presupune consumul de fructe, legume, cereale integrale, alimente bogate în acizi grași omega 3 şi omega 6. Nu se recomandă consumul băuturilor bogate în zahăr, produselor din carne procesată și grăsimilor trans, și este de evitat consumul excesiv de sare.

Un indice de masă corporală normal, calculat cu ajutorul raportului dintre greutate și înălțime, este esențial și are un impact major asupra scăderii riscului cardiovascular.

Atat in cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaților se atrage atenția și asupra circumferinței abdominale, deoarece grăsimea din jurul abdomenului este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare.

Privind activitatea fizică, sunt recomandate cel puțin două ore și jumătate de sport pe săptămână.

Un stil de viață echilibrat, bazat pe o alimentație corespunzătoare, sport și odihnă, oferă o stare de bine generală și o minte sănătoasă.