Confidenţialitate

Cum poate fi evitată întreruperea lucrărilor de construcţii din cauza unor cercetări arheologice – AUDIO

Mai întâi: cum ajung arheologii “să oprească” lucrările la autostrăzi sau cartiere întregi?

Legislaţia actuală nu prevede efectuarea unor cercetări în faza studiului de fezabilitate, deci înainte de începerea lucrării. Aşa că, în lipsa acesteia, descoperirile se fac, de multe ori, întâmplător şi se impune oprirea lucrărilor.

Întâmplător a fost descoperit recent, în centrul Clujului, un mormânt neolitic despre care se crede că ar fi aparţinut unei prinţese.

Descoperirea a fost făcută în timpul unor lucrări pe mai multe străzi din centrul Clujului, lucrări care au ajuns şi în pivniţele Palatelor Statusului Romano-catolic din oraş.

Acolo a fost descoperit mormântul vechi de peste 7.000 de ani – după cum spune arheologul Felix Marcu, managerul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

De multe ori, spun arheologii, sunt nevoiţi să facă cercetările sub presiunea constructorilor, care vor să-şi înceapă sau să-şi termine lucrările. Arheologul Felix Marcu spune că ar fi nevoie ca cercetările arheologice să se facă într-un stadiu incipient al lucrărilor.

Pe locul unde se află acum centrul Clujului a existat, în urmă cu 7.000 de ani, o necropolă din neoliticul târziu.

Multe dintre straturile arheologice din zonă au fost distruse de clădirile construite la sfârşitul secolului al XIX-lea. Aşa că, eventuale descoperiri se mai fac – cum spuneam – întâmplător.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.