Confidenţialitate

Cum îi cucerește Salina Turda pe vizitatori – GALERIE FOTO

Salina Turda, aflată în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, a devenit una dintre cele mai vizitate saline din Europa și una dintre cele mai comentate.

Exploatarea sării din Salina Turda a fost sistată definitiv în anul 1932, din cauza dotării tehnice primitive, a randamentului scăzut şi a concurenţei altor saline ardelene. După închidere, salina a intrat într-o perioadă de uitare, până în timpul celui de-al doilea război mondial când a fost utilizată ca adăpost pentru populaţia oraşului.

După anul 1950 pâna in anul 1992, când a fost redeschisă pentru public ca obiectiv turistic, primii 500 m ai galeriei de transport Franz Josef au fost utilizaţi ca depozit de brânzeturi.
Salina Turda s-a redeschis în anul 1992 (în scop turistic si curativ).

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în anul 2008 încep lucrările de modernizare ale salinei, fiind redată circuitului turistic începând cu luna ianuarie 2010. În perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda.

În urma acestuia a fost creată o înfăţişare nouă şi o funcţionalitate extinsă a Salinei Turda. În Mina Rudolf există acum o sală de concerte, teren de sport, bowling, minigolf dar şi o gondolă imensă şi s-a montat şi un ascensor (lift) pentru persoanele care se deplasează mai greu. În Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu bărci care permit plimbarea turiştilor pe lacul salin.

Salina Turda a înregistrat un adevărat record de turiști în 2018: numărul celor care au intrat în salină s-a apropiat atunci de populaţia Clujului, fiind înregistrați aproape 690.000 de vizitatori.

Fotograful Cătălin Urdoi a surprins în imagini motivele pentru care Salina Turda este un obiectiv turistic de neratat, dar și de ce acest loc a beneficiat de atât de multă vizibilitate pe rețelele sociale.


FOTO: Cătălin Urdoi