Confidenţialitate

Cum arată porția corectă de mâncare din farfurie? Dr. Mihaela Bilic: „Mâncarea nu e cu nimic vinovată dacă noi exagerăm la cantitate” | VIDEO

Mihaela Bilic – medic nutriționist și gazda emisiunii „Frecvența Gustului” – a fost invitata lui Cătălin Striblea în ediția specială România în Direct” la Europa FM. Medicul nutriționist a explicat cum arată porția corectă de mâncare. În plus, Mihaela Bilic a mai spus că „zahărul nu este un aliment necesar”.

„Mâncarea nu ne este dușman, din contră, ea chiar ne ajută și la echilibrul psihic, nu numai la cel nutrițional, dar nu e cu nimic vinovată mâncarea dacă noi exagerăm la cantitate. Și dacă mănânci legume sau ce alte produse ultraprocesate, în momentul în care mănânci mult nu are cum să fie bine. Noțiunea de porție corectă ar trebui învățată în școală, ar trebui educație”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic la Europa FM.

Cum arată o porție corectă de mâncare?

„O porție corectă înseamnă să te așezi la masă pentru că atunci ai o farfurie și poți vizualiza. Dacă mănânci în canapea, dintr-o caserolă sau dintr-un pachet, nu ai cum să te gândești… Și nici nu vrei să citești pe ambalaj să vezi că porția corectă poate este de 25 de grame și tu mănânci tot pachetul.

Ca dimensiune, înseamnă o farfurie de dimensiunea palmelor, undeva la 25 de centimetri, care ar trebui să arate astfel:

  • Jumătate plină cu legume;
  • Cealaltă jumătate este împărțită în mod egal între proteine – carne, pește, brânză, ou – și carbohidrați – pâine, mămăligă”, a explicat Mihaela Bilic.

Cum arată o farfurie corectă de mâncare la un grătar în familie sau cu prietenii?

„Un sfert din farfurie este carnea, un sfert din farfurie este garnitura – cartof, orez, pâine și jumătate din farfurie este reprezentată de legume – salată proaspătă, varză călită, legume cât mai multe”, spune Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic: „Desertul este un moft”

„Renunțarea la zahăr – cu asta sunt de acord. De ce? Pentru că zahărul nu este un aliment necesar. Avem glucoza prezentă în toate produsele făinoase, în amidon. Pentru mișcare ne trebuie energie, dar această formă de amidon lentă din cereale și din făinoase este suficientă. Zahărul este un dulce, o glucoză rapidă de care nu avem nevoie, însă ne place tare mult instinctiv”, a spus Mihaela Bilic la Europa FM.

„Când eliminăm zahărul din alimentație, constatăm cu surpriză că începem să percepem gustul dulce din natură, că natura a avut grijă să pună dulce – și în fructe, în lapte, în orez, în pâine. Trebuie să facem un detox de zahăr”, a mai explicat medicul nutriționist.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Dr. Mihaela Bilic: „Programul alimentar de 3 mese pe zi cu 2 gustări este dedicat copiilor în creștere, nu adulților” | AUDIO