Confidenţialitate

Cum arată orașele înainte de Paști? FOTO

În preajma sărbătorilor de Paști, primăriile din multe orașe se întrec în decorațiuni.

Iepuri uriași, ouă colorate sau flori din plastic pot fi văzute în centrul orașelor, iar anul trecut, capitala a lansat și așa numitul obicei al … luminițelor de Paști.

Facem un tur prin câteva orașe, să aflăm cum s-au împodobit sau … nu pentru Paște, cu ajutorul corespondentilor noștri.

La Galați, Primăria a închiriat ornamente stradale pentru Paști, la prețul de 150.000 de lei.
Figurinele – reprezentând iepurași, ouă, lumânări și alte simboluri pascale – sunt amplasate în parcuri, în fața Primăriei, în principalele intersecții și la intrările în oraș. Costurile împodobirii orașului pentru sărbătorile pascale sunt ceva mai mici ca anii trecuți, însă nu cu mult.

Galațiul are ornamente pascale începând cu 2015. Până atunci nu a existat această practică – transmite corespondenta Europa FM, Emanuela Turcu.

Târguri în cartierele orașului, un orășel al copiilor pe pietonalul Ștefan cel Mare și multe grătare – este oferta primariei din Iași pentru cei care aleg să își petreacă sărbătorile în oraș.

Spectacole și concerte vor fi organizate doar la Ateneul Tătărași – după cum relateaza Violeta Cincu.

120.000 de lei a alocat primăria municipiului Iași pentru amenajarea orașului in perioada sărbătorilor.

Cea mai atractivă ofertă, în opinia reprezentantilor municipalității va fi zona de grătare care a fost deja reamenajată.

Copiii din Alba Iulia se pot bucura în toată Săptămâna Luminată de decorațiunile de Paște amplasate de municipalitate în Cetatea Alba Carolina– ne spune Ioana Sfârlea.

Sunt figurine ce reprezintă o familie de iepurași, ouă roșii vopsite de ”urecheați”, miei și mai multe ciupercuțe, între care una cu ușă și geamuri, ca o căsuță.

Părculețul tematic este format din 17 piese, a fost realizat în Polonia din materiale rezistente la intemperii, respectiv fibră de sticlă, lemn, rășini sintetice și vopsit cu materiale rezistente la razele solare.

Amenajarea a fost achiziționată acum trei ani, la prețul de 6.000 de euro, de Primăria Alba Iulia, condiția principală fiind ca piesele să rămână în proprietatea municipiului pentru a putea fi folosite și în următorii ani.

Figurinele au fost deja amplasate la sfârșitul săptămânii trecute pe platoul de lângă Catedrala Romano-Catolică și urmează să fie mutate în aceste zile în fața Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia.

Foto: Ionuț Văidean

Dacă în alte orașe din România, administrațiile locale au alocat bugete importante pentru a marca sărbătorile de Paște, Primăria din Cluj a ales să nu cheltuiască nici un leu pentru decorațiuni sau evenimente în această perioadă – transmite corespondentul Europa FM, Cătălin Suciu.

Administrația locală spune că banii ar trebui îndreptați către alte obiective mai importante, nu către investiții în decorațiuni și evenimente de Paște, considerând că nimeni nu poate fi afectat de această decizie, întrucât, la Cluj sunt zeci de evenimente pe toată durata anului. De altfel în ultimii ani nu s-au acordat finanțări deloc din bugetul local pentru împodobirea orașului de Paște.

În schimb s-au alocat bani pentru organizarea meciului de tenis din Cupa Davis, dintre România și Maroc, partidă care se va disputa chiar de Paște, în perioada 7-8 aprilie, în Sala Polivalentă.