Confidenţialitate

Cum ajută berea și whisky-ul la producerea energiei electrice și termice | AUDIO

Un număr tot mai larg de distilerii din Scoția folosesc materialul rămas ca urmarea a producției whisky-ului ca și biomasă pentru producerea energiei termice sau electrice, arată o amplă analiză a experților InfoClima. Această energie alimentează atât procesele industriale din distilerii cât și comunitățile din apropiere.

În România doar 0.5% din energia produsă este generată prin folosirea biomasei. Având în vedere producția anuală de circa 17 milioane hectolitri de bere și circa 380.000 tone de vin în România, există o mare oportunitate pentru creșterea generării energiei prin utilizarea biomasei rezultate de pe urma producerii vinului sau al berii.

Cum contribuie distileriile la încălzirea comunităților locale? Un studiu din 2010 realizat de cercetători ai Universității Strathclyde din Glasgow prezintă cazul distileriei Balmenach din zona Speyside. Acest studiu detaliază modul în care această distilerie ar putea să eficientizeze procesul de distilare și modalitățile necesare pentru atingerea acestui scop.

Ca să punem lucrurile în context o distilerie de mărime medie precum Balmenach are nevoie anual de circa 480.000 KW și 1,646,320 litri de combustibil de încălzire (heat oil) pentru a produce 2,3 milioane litri de alcool, care prin procesul de dublă distilare devine whisky.

Pentru a crește eficiența procesului de producție și a reduce costurile și emisiile de CO2, autorii studiului recomandau utilizarea de biocombustibil rezultat din folosirea drojdiei într-un proces numit Digestie Anaerobă (AD) care produce la o temperatură de ~38 °C un biogaz mixt compus din Metan și Dioxid de Carbon.

O a doua propunere ținea de utilizarea bioetanulului în loc de ulei sau motorină pentru procesul de distilare și a unui boiler special care să recicleze căldura emisă prin prima distilare. Acest proiect per total ar fi redus emisiile anuale de dioxid de carbon cu aproximativ 139 tone.

În urma acestor recomandări, managementul distilerii a decis instalarea în 2015 a unui boiler de 4 MW ce folosește biomasă într-o parte a distilerie Balmenach. Acest boiler furnizează anual 18.000 MWh căldură și a redus necesarul anual de energie cu ~30%.

Cazul Scoției e un bun exemplu de utilizarea a biomasei pentru generarea de energie electrică și căldură pentru procesul de distilare, la nivel local circuitul poate fi închis.

Risipa este drastic redusă iar emisiile de carbon pot fi tăiate cu până la 90%. Într-adevăr investițiile inițiale sunt substanțiale (CHP Craigellachie) dar pe termen lung beneficiile pentru distilerii dar și comunitățile locale ce primesc energie electrică sunt importante și constituie o parte importantă a strategiei energetice locale.

În România cantitățile de biomasă provenite din domeniul agricol sunt însemnate. Berăriile mari au potențialul de a furniza cantități însemnate de biomasă care pot crește cantitatea de energie generată la nivel local, sau cel puțin pentru a deveni auto-sustenabile din punct de vedere energetic. Rămâne de văzut dacă la nivel național și local vor fi implementate strategii pentru a stimula și promova generarea de energie electrică rezultată din procesarea biomasei.

La Misiunea Verde, Vlad Radu Zamfira , autorul cercetării referitoare la politicile de sustenabilitate din Scoția din industria berii, whisky-ului și producerea de energie regenerabilă, a explicat cum ajută berea și whisky-ul la producerea energiei electrice și termice, dar și care sunt costurile și provocările acestei tehnologii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

FOTO ILUSTRAȚIE: Jake Hukee/Shutterstock