Cum a reglat primarul din Praga problema taximetriștilor care ”fură” turiștii

La început de săptămână, în Deșteptarea, ne-am amintit de cum a fost rezolvată problema taximetriștrilor care umflă notele de plată în capitala Cehiei.

Chiar într-o zi de 14 ianuarie, dar în 2005 , primarul de atunci al Pragăi, Pavel Bem, afla pe pielea lui ce înseamnă să fii păcălit de taximetriștii din oraș dacă ești turist străin. Primaruș s-a deghizat – adică și-a vopsit părul, și-a pus o mustață falsă și ochelari de soare – și a zis că abia a ajuns la Praga din Italia.

A luat un taxi din centrul vechi până la Castel. Și, la destinație, surpriză. Cursa a fost de cinci ori mai mult. Taximetristul i-a cerut 35 de dolari pentru un drum de vreo trei kilometri. Ideea a fost a unui ziar din Praga, iar primarul Pavel Bem a acceptat experimentul pentru a afla dacă este o problemă atât de serioasă cea a taximetriștilor care umflă nota de plată sau doar exagerări din partea presei.

Nu a fost singurul experiment încercat atunci de primarul capitalei Cehiei, Praga.

Și la Praga, în taxiuri se lucra cu așa zisa ”maimuță”, după cum a descoperit Pavel Bem. Primarul a luat alt taxi și a zis că plătește în euro. Prețul s-a dublat pe loc. Sfatul lui a fost ca turiștii să negocieze un preț înainte să se urce în mașină. Experimentul din 2005 a dus la înăsprirea sancțiunilor pentru taximetriști și o mai atentă supraveghere a acestora, astfel încât străinii să nu mai aibă experiențe neplăcute de la primul contact cu Praga.

În 2011, Consiliul local din Praga a luat noi măsuri împotriva taximetriştilor din oraş, printr-o reţea de parcări pentru taxiuri cu semne roşu cu galben care menţionează tarifele corecte pentru călătorii între diverse părţi ale oraşului.

Dacă ajungeți în Praga, autoritățile recomandă și azi folosirea doar a taxiurilor autorizate, dar și comanda unei mașini prin numerele dedicate, în locul opririi unei mașini pe stradă. Cu și fără aparat, tactica obişnuită a taximetriștilor din Praga este ca şoferul să anunţe un tarif „maxim” pentru o anumită destinaţie, apoi să ocolească până când ceasul ajunge la suma anunţată.