Confidenţialitate

Cultura primește cu 12% mai mulți bani față de 2020 | AUDIO

Banii din bugetul pe 2021 al Ministerului Culturii, cu 12% mai mare decât cel de anul trecut, vor merge către finanţarea instituţiilor din subordine şi către proiecte „ambiţioase” care au obiectivul de a sprijini sectorul cultural, anunta ministrul Bogdan Gheorghiu. Festivalurile şi piaţa cărţii nu vor fi sprijinite insa de la buget. Pentru ele  se pregateste o schemă de ajutor de stat cu microgranturi de 8.000 de euro.

”De la Bugetul Ministerului Culturii cu siguranță nu. Am conceput o schemă de ajutor de stat pe care intenționăm să o includem în planul național pentru relansare și reziliență. Această schemă de aproximativ 75 de milioane de euro își propune ca 60% din bani să meargă către micii actanți ai sectorului cultural prin acordarea de micr granturi de 8.000 de euro fiecare”, spune ministrul Culturii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Restul de 40% din aceasta schema de ajutor ar urma sa se impartă  intre piata de carte ( edituri si librarii ) si organizatorii de evenimente – acestia din urma trebuie să asigure co-finanţarea.

”La un moment dat existau reproșuri că dăm bani organizatorilor și nu dăm artiștilor. Noi dăm bani evenimentelor, organizatorul este doar canalul prin care pleacă acești bani, așadar organizatorii pot lua bani doar dacă mai vin și ei cu 20% și mai mult, banii sunt dați doar în urma unor deconturi care arată clar că au plătit artiștii, au plătit furnizorii de servicii specifice zonei de eveniment, așadar noi injectăm banii în piață către cei care trebuie să beneficieze de acești bani”, a mai spus ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Includerea schemei în planul naţional trebuie aprobată de Ministerul Fondurilor Europene.