Cu copiii la proteste?

Autoritatea pentru Protecția Copilului a avertizat public persoanele care vin la proteste să nu-și mai aducă copiii. În plus, a început să strângă date privind părinții care vin cu copiii la proteste.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție reamintește tuturor părinților, persoanelor responsabile cu asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor, precum și tuturor instituțiilor sau autorităților, că necesitatea asigurării respectării drepturilor copiilor trebuie să reprezinte o prioritate asumată și conștientizată de toți.
”Recunoscând că libertatea de exprimare este un drept fundamental, garantat oricărui cetățean prin Constituția Românei, ANPDCA consideră că nici un copil nu trebuie expus riscurilor pe care și le asumă adulții, fie ei și părinți, prin participarea la acțiunile ce le întreprind în exercitarea acestui drept”.

În contextul difuzării excesive în ultimele zile a unor ample materiale care reflectă implicarea copiilor în acțiunile civice desfășurate în spațiul public, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție precizează că, potrivit prevederilor art. 27 alin. (4) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare ”copiii nu pot fi folosiți sau expuși de către părinți, reprezentanți legali, alte persoane responsabile de creșterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituții publice sau private, în scopul de a obține avantaje personale/instituționale sau de a influența deciziile autorităților publice”.

”Convinși fiind că pentru fiecare dintre noi, a fi părinte este cel mai valoros dar pe care l-am primit de la viață, ne exprimăm speranța că atenția și grija pentru copiii noștri va prevala în toate acțiunile viitoare pe care adulții le vor întreprinde, în exercitarea oricăruia dintre drepturile care le sunt conferite adulților prin Constituție”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție

Părinţii care ar putea fi găsiţi vinovaţi că au abuzat de copiii lor riscă amenzi între 500 şi 10.000 de lei.

Participarea copiilor cu părinții la proteste a atras și criticile ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a declarat, la Antena 3, că aceștia ar fi iresponsabili. „Cei care au venit cu copiii la miting ar trebui să își dea seama că sunt iresponsabili, să își scoată copiii din această zonă, care este practic de război”, afirma Lia Olguța Vasilescu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS