CTP: USR să înceteze s-o mai scalde. Nu se poate merge în continuare și cu drepturile omului, și cu coaliția pentru familie

Nicușor Dan a făcut o greșeală prin demisia sa din fruntea USR, dar și din partid. Trebuia să rămână măcar un membru al formațiunii, afirmă Cristian Tudor Popescu, realizatorul emisiunii Avocatul Diavolului de la Europa FM. .

În opinia sa, Nicușor Dan a avut foarte mult de pierdut pentru că nu și-a asumat o poziție clară privind referendumul de modificare a Constituției, solicitat de Coaliția pentru familie.

”După părerea mea, domnul Nicușor Dan a făcut o greșeală acum, prin această demisie. Se justifică părăsirea funcției de președinte al partidului, se justifică părăsirea conducerii partidului de către domnul Dan, pentru că dânsul a susținut o platformă, anumite idei care nu au fost acceptate de ceilalți membrii ai conducerii și dânsul se înclină în fața votului, se înclină în fața deciziei colective. Dar de ce trebuie să părăsească partidul? Normal este atunci când linia pe care o susții nu are câștig de cauză în partid, rămâi membru al partidului, îți aduci în continuare contribuția, lucrezi pentru partid, cu atât mai mult cu cât ești membru fondator”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

”Dânsul (Nicușor Dan n.r.)a avut un rol pozitiv în USR prin simplul fapt că a fondat acest partid cu peste 10 în urmă (când a înființat Asociația Salvați Bucureștiul n.r.). Din momentul în care această asociație Salvați Bucureștiul a devenit Uniunea Salvați România au început și problemele pentru domnul Nicușor Dan. Atunci când lucrurile au căpătat amploare, când partidul, având reprezentare parlamentară semnificativă, are nevoie de un purtător de imagine și de cuvânt, nu îl poate găsi în persoana domnului Nicușor Dan. Dânsul nu are transmisie de mesaj, nu are carismă, nu e un bun comunicator. Nu poate funcționa ca președinte de partid și purtător de imagine. Ar fi trebuit să înțeleagă acest lucru mai de mult, să se retragă într-un plan executiv, de decizie, care nu presupune ieșirea în imagine și să lase pe altcineva, să pregătească pe altcineva pentru o astfel de funcție”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu mai spune că ”în ultima vreme domnul Nicușor Dan a fost o frână pentru USR, prin comportamentul domniei sale, prin faptul că a blocat intrarea domnului Dacian Cioloș în USR.”

În aceste condiții, USR are de câștigat prin plecarea din funcția de președinte a lui Nicușor Dan.

”Nu are de câștigat din faptul că domnul Nicușor Dan părăsește chiar partidul. A avut o contribuție importantă de-a lungul anilor, a fost un luptător care s-a bătut în Consiliul Municipal al Capitalei, în campanii electorale, a avut niște idei progresiste, niște idei liberale, democratice, îndreptate spre valorile occidentale și spre viitor”, a continuat Cristian Tudor Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Dânsul a încercat acum s-o scalde. A ales cea mai rea poziție. Știm foarte bine – orice decizie este mai puțin proastă, decât nicio decizie. Domnul Dan încerca s-o scalde blocând practic o poziție publică a partidului în legătură cu Coaliția pentru Familie și modificarea Constituției. Pentru că dânsul nu a luat o poziție fermă: domnule, eu sunt pentru coaliția familiei, vreau modificarea Constiuției. Oricum era mai bine, decât să propună partidului lipsa de opțiune. Oportunismul – asta a propus dânsul. Intră în contradicție cu tot ce a făcut în toți acești ani. Nesusținând o poziție, după părerea mea, corectă și bazată pe valorile democrației, pe drepturile omului și anume ca orice cetățeni din această țară care își plătesc impozitele să poată beneficia de serviciile civile ale statului, inclusiv de cel numit căsătorie sau, sub alt nume, parteneriat civil, de pildă, indiferent de sex. Este o idee pe care, după părerea mea, e normal să o susțină USR. Nu înțeleg de ce domnul Dan se ține, se agață de această idee retrogradă”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Viitorul USR

Cristian Tudor Popescu e de părere că acesta ar fi un moment bun pentru Dacian Cioloș să se înscrie în USR.  Fostul premier ar fi o variantă pentru conducerea partidului.

În același timp sunt și alți tineri din USR care ar putea prelua conducerea, crede Cristian Tudor Popescu.

”Ar putea fi domnul Dacian Cioloș, altcineva, unul dintre cei tineri, eu știu, poate domnul Cristian Ghinea sau alții.  Important este ca USR să facă exact contrariul a ceea ce dorea domnul Nicușor Dan. Să înceteze s-o mai scalde. Să înceteze curluntrismul. Nu se poate merge în continuare cu această atitudine alba-neagra, adică și cu stânga, și cu dreapta, și cu drepturile omului, și cu coaliția pentru familie. Nu se poate în felul acesta. Partidul trebuie să-și precizeze clar ideile, nu neaparat să se afilieze unei ideologii consacrate. Dar trebuie să comunice alegătorilor niște idei foarte bine precizate și ferme”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS