Confidenţialitate

CSM nu e de acord cu abrogarea prevederii grație căreia deținuții-scriitori beneficiază de reducerea pedepselor

Membrii CSM nu sunt de acord cu intenția ministrului Justiției de a abroga prevederea ce le permite deținuților-scriitori să beneficieze de reducerea pedepselor.

Eliminarea acestei dispoziții din lege nu este chiar cea mai bună idee, potrivit rezultatului votului dat astăzi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii.  Avizul CSM este însă unul consultativ.

În replică, ministrul Raluca Prună spune că nu va da înapoi și va propune, așa cum a declarat inițial, abrogarea prevederii referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice.

 

Judecătorul Adrian Bordea, unul dintre membrii CSM, cred că abrogarea dispoziției care permite reducerea pedepselor deținuților care scriu cărți în spatele gratiilor poate genera mai mult rău.

O soluție mai bună ar fi înăsprirea condițiilor în care un deținut obține eliberarea condiționată – spune magistratul.

Abrogarea unei astfel de dispoziții poate crea mai mult rău și de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluția cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condițiilor în care un deținut poate beneficia (…) de un câștig”, a spus Bordea.

Ministrul Justiției spune însă că va continua demersurile pentru abrogarea acestei prevederi.

Raluca Prună a participat la dezbaterile din plenul CSM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Potrivit datelor prezentate de ministrul Justiției, la începutul lunii erau în pregătire peste o sută de lucrări științifice cu autori deținuți. Așadar, fenomenul este departe de a se fi încheiat – după cum remarcă Raluca Prună.