Confidenţialitate

CSM își alege noua conducere

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii – instituție ce verifică printre altele, activitatea magistraților, își alege astăzi noua conducere.

La ședință participă ministrul jusiției dar și președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unor surse citate de Agerpres, favorită pentru funcția de președinte CSM este judecătoarea Simona Camelia Marcu. Ea s-a făcut remarcată anul trecut când s-a arătat  preocupată de salarizarea și pensiile magistraților. În plus, presa scria că ar avea o avere impresionantă. Într-un top al judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu cele mai mari averi, Simona Camelia Marcu figura, în 2011, pe locul trei.

Cât despre funcția de vicepreședinte ar fi propus procurorul Codruț Olaru, fost șef DIICOT, care s-a opus modificărilor legilor justiției.

Candidații pentru șefia CSM trebuie să prezinte un proiect care să cuprinda viziunea lor referitoare la gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare.

Potrivit Constitutiei, conducerea CSM este aleasă pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

La ședința CSM de azi va fi prezentat și raportul de activitate al instituției pe anul 2017, în mandatul judecătoarei Mariana Ghena (președinte) și a procurorului Cristian Ban (vicepreședinte).