CSM explică de ce se vor prelungi procesele unor demnitari precum L. Dragnea și C.P. Tăriceanu

Mai multe procese importante de la Înalta Curte de Casație și Justiție, printre care cele în care sunt judecați Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Gabriel Oprea, se vor prelungi cu cel puțin câteva luni.

Și asta după ce una dintre judecătoarele care făceau parte din completuri, în vârstă de 67 de ani,  nu a mai făcut cerere de rămânere în activitate la CSM.

Anterior, judecătoarea Ana Maria Dascălu ceruse tocmai acest lucru de două ori.

Potrivit unei decizii din  2014, a Curții Europene a Drepturilor Omului,  într-o cauză penală, sentința trebuie luată de  judecatorii care au participat la administrarea probelor.

O altă decizie CEDO spune că și motivarea unei sentințe trebuie scrisă de aceeași judecători care au dat hotărârea.

Procesele în care Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Gabriel Oprea sunt inculpați la Înalta Curte au început după 2015.

An în care  judecătoarea Ana Maria Dascălu, înlocuită acum din completurile de judecată,  a împlinit 65 de ani, adică vârsta  de pensionare.

Ea a fost desemnată să facă parte sau să conducă procesele celor trei politicieni pentru că ceruse CSM, iar instituția aprobase, rămânerea în activitate.

A doua prelungire a mandatului judecătoarei expiră în luna octombrie, iar judecătoarea nu a comunicat CSM -ului ce vrea să facă mai departe, explică purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al magistraturii, Ștefan Lucaciuc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum judecătoarea nu a cerut să rămână în funcție, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să o înlocuiască din completurile de judecată.

Acum CSM trebuie să o pensioneze pe magistrată, iar președintele României să aprobe sau nu ieșirea judecătoarei din sistem.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS