Confidenţialitate

CSM: Dacă Parlamentul respinge prin lege OUG 14, ordonanța 13 intră în vigoare

ACTUALIZARE: Consiliul Superior al Magistraturii anunță că solicitarea Ministerului Justiției de avizare a ordonanței de urgență 14 pentru aborgarea ordonanței 13 privind modificarea codurilor penale a rămas fără obiect.

Motivul:  OUG 13 este deja în vigoare din 5 februarie, când a fost publicată în Monitorul Oficial.

Iar în cazul în care Parlamentul va respinge OUG 14, atunci se vor reactiva dispoziţiile OUG 13 prin care au fost modificate codurile penale, a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Lecca.

“În şedinţa de astăzi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că a rămas fără obiect solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a Ordonanţei de abrogare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 13, având în vedere că aceasta este deja publicată, dispoziţiile sale fiind în vigoare încă de la data de 5 februarie”, a spus Daniela Lecca.

 

La rândul său, șefa Instanței Supreme, Cristina Tarcea, a spus că în plenul CSM nu s-a discutat pe fond OUG 14/2017 pentru că a fost respinsă sesizarea de acordare a avizului pentru aceasta ca rămasă fără obiect, atât timp cât ordonanţa de urgenţă a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

“Acum este o chestiune de drept constituţional. Eu, ca judecător, nu pot să mă pronunţ asupra chestiunilor de drept constituţional. Aşa cum am spus şi de dimineaţă, dacă am urmări jurisprudenţa Curţii Constituţionale până în prezent, care a fost apoi implementată prin decizia Înaltei Curţi, cred că nu ar exista pericolul unei astfel de interpretări. Dar fac precizarea că şi în doctrină, această problemă a aplicării articolului 64 alineatul 3 este abordată diferit de teoreticieni. Dar până în prezent, punctul de vedere al CSM a fost destul de clar, nu cred că am putea avea surprize în ceea ce priveşte constituţionalitatea OUG 14”, a declarat Cristina Tarcea.

OUG 13 a fost adoptată de Guvern, marți seară, 31 ianuarie, fiind publicată în Monitorul Oficial în aceeași noapte, în jurul orei 01.

Inițial, premierul Grindeanu a declarat că nu renunță la ordonanță, dar s-a răzgândit sâmbătă, 4 februarie, când a declarat că va abroga ordonanța. Guvernul s-a reunit în ședință specială, duminică, 5 ianuarie, și a abrogat ordonanța 13.

 

 


Direcția Juridică a CSM susține într-un punct de vedere referitor la ordonanța de abrogare a OUG 13, că în cazul în care actul normativ de abrogare (Ordonanța 14) va fi respins, ordonanța 13 intră în vigoare.

Juriștii CSM fac referire la alin. (3), art. 64 din Legea nr. 24/2000, potrivit căruia “abrogarea unei dispoziții sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ inițial. Fac excepție prevederile din ordonanțele Guvernului care au prevăzut norme de abrogare și au fost respinse prin lege de către Parlament.”

Astfel, precizează Direcția Legislație, “în cazul în care Parlamentul nu aprobă OUG nr. 14/2017 , OUG nr. 13/2017 își va produce efectele în integralitate”.