Confidenţialitate

Cseke Attila, despre programul Anghel Saligny: „Este transparent și vom avea un serviciu separat care verifică și controlează aceste proiecte” | VIDEO

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Întrebat despre obiectivele de racordare la rețeaua de gaze și despre stadiul acestui proiect, Cseke Attila a spus că există 104 proiecte, finanțate prin programul Anghel Saligny. Ministrul Dezvoltării a precizat că spre deosebire de alte proiecte, programul Anghel Saligny este unul „transparent”. Cseke Attila a mai spus că Anghel Saligny va fi diferit și „pentru că în Ordonanță de Urgență s-a scris foarte clar că trebuie să existe un serviciu separat care face verificarea și controlul acestor proiecte”.

Cseke Attila, despre obiectivele de racordare la rețeaua de gaze naturale

„Vorbim despre 104 proiecte care au fost inițial depuse de Unitățile Administrative Teritoriale în Programul Operațional Infrastructură Mare pe fonduri europene în 2020. Doar că pe acest fond POIM resursele financiare erau limitate astfel încât 20 de UAT-uri au câștigat – primele 20 de UAT-uri au putut prinde o finanțare.

Au existat, în schimb, încă 105 proiecte depuse de UAT-uri din toată țara care au fost conforme, au fost eligibile, au îndeplinit toate condițiile și au îndeplinit și punctajul minim pentru a putea fi finanțate din fonduri europene. Și atunci, propunerea noastră către Guvern și Guvernul a fost de acord și printr-o Ordonanță de Urgență s-a materializat acest lucru – a fost aceea de a nu pierde aceste proiecte mature pentru că despre tot ceea ce spunem, povestim în România este și acela de a avea proiecte mature care pot fi repede puse în implementare”, a explicat Cseke Attila la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce înseamnă un proiect matur?

„Maturitatea unui proiect nu este o maturitate infinită. În sensul în care odată ce ai strâns toată documentația ea este valabilă și peste 6 luni și peste un an, nu. Este într-un anumit moment care este finit, dacă vreți.

Peste 6 luni autorizațiile nu mai sunt valabile, avizele nu mai sunt valabile, studiile de fezabilitate își pierd din valoare profesională după o perioadă și atunci a fost un moment oportun pentru a prelua aceste proiecte – cele 105 din care au rămas 104 pentru că unul din UAT-uri a renunțat la proiect – la finanțare la bugetul de stat, fiind o oportunitate și pentru stat și pentru UAT-uri de a rezolva ceva la care UAT-urile au lucrat și i-am felicitat pentru că au avut curajul de a depune și au strâns această documentație și chiar dacă acolo nu au prins finanțare, aici pot rezolva – vorbim despre peste 160 de localități în care se vor face lucrări de înființare a rețelelor de gaze naturale”, a explicat Cseke Attila la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cseke Attila: Programul Anghel Saligny se deosebește de alte programe prin faptul că este transparent

„Programul Anghel Saligny are bugetul aprobat, fiind vorba despre un program multi-anual, până în anul 2028. În momentul în care Guvernul a decis acest lucru, creditele de angajament au fost asumate – adică de posibiltatea de a încheia contracte pe aceste sume din program.

Urmând ca în fiecare an creditele bugetare – adică banii care se plătesc pe facturi – să fie asigurate în legea bugetului de stat.

Ceea ce deosebește acest program de alte programe este în primul rând legat de transparență. Este pentru prima dată când la programul Anghel Saligny s-au pus transparent pe site-ul Ministerului Dezvoltării – criteriile de prioritizare, sumele care au fost alocate pe județe în primă etapă. Am pus și un model de alocare – am început cu județul Alba fiind primul în alfabet – din care oricine putea să verifice dacă calculele noastre de alocare sunt sau nu corecte.

Este puțin altfel. A fost programul care a pornit anul trecut cu platformă digitală și în care am avut toate proiectele depuse de UAT-uri. Nu am mai avut nicio hârtie depusă de UAT-uri pe Anghel Saligny”, a explicat Cseke Attila la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cseke Attila, despre proiectele din PNDL 1 și PNDL 2 care nu au fost finalizate până în acest moment

„Eu nu contest că sunt proiecte care sunt defazate, dar să știți că marea parte a acestor proiecte au adus o îmbunătățire a comunităților locale. Jumătate din aceste proiecte sunt finalizate dacă vorbim despre PNDL 1 și 2 și totuși din aceste finanțări s-au construit și reabilitat grădinițe, școli, creșe s-au făcut, apă și canalizare.

Nu contest, și probabil așa se va întâmpla întotdeauna, ideea este să fie cât mai puține asemenea proiecte care nu sunt finalizate.

Dacă ai 11 mii de contracte încheiate, garanția ca toate cele 11 mii contracte – sunt câteva motive, dar au fost și câteva situații și nu avem ce să negăm; am avut anul trecut și sesizări la Parchet legate de unele investiții, nu multe, una două trei unde am făcut control și am văzut că sunt probleme. Dar în mare parte aceste programe totuși au adus o dezvoltare”, a spus ministrul Dezvoltării la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cseke Attila: Nu există, în mare parte, în studiu de performanță, dar cifrele sunt publice

„În mare parte, un studiu de performanță denumit așa nu există, dar cifrele sunt publice și dacă ne uităm la cifrele mari câte s-au terminat și câte sunt încă în execuție și dezvoltare au adus eu cred că totuși imaginea este pozitivă. Iar în spețele în care nu s-a întâmplat acest lucru, evident că vinovații trebuie să plătească categoric acest lucru”, a precizat ministrul Dezvoltării.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anghel Saligny va fi diferit și din acest punct de vedere pentru că în Ordonanță de Urgență s-a scris foarte clar că trebuie să existe un serviciu separat care face verificarea și controlul acestor proiecte. Față de alte proiecte unde verificare și analiză și control la fața locului au fost atunci când ori am fost sesizați, ori am avut informații despre posibile probleme – am trimis Corpul de Control al Ministrului, dar pe Anghel Saligny vom avea un serviciu specializat care se va ocupa numai de acest aspect”, a explicat Cseke Attila.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De ce s-a recurs la un minim de finanțare alocată fiecărei localități prin program, având în vedere că se dorea un program competitiv?

„Am dorit ca întreaga țară și toate comunitățile locale să se dezvolte. Iar acest lucru nu se poate asigura decât prin faptul că am asigura o sumă minimă pentru fiecare categorie de UAT, respectiv pentru fiecare localitate sau UAT care a depus cel puțin un proiect eligibil. Altfel, alte tipuri de discuții ar fi fost că poate unele UAT-uri ar fi luat mai multe proiecte și altele nu ar fi luat deloc”, a explicat Cseke Attila.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cseke Attila: Trebuie să încercăm să asigurăm o dezvoltare pentru toate comunitățile locale, indiferent dacă un primar este mai eficient sau un gospodar mai bun decât altul

„În primul rând, eu cred că în fiecare localitate comunitățile locale sunt importante și oamenii care trăiesc acolo sunt importanți. Trebuie să încercăm să asigurăm o dezvoltare pentru toate comunitățile locale, indiferent dacă un primar este mai eficient sau un gospodar mai bun decât altul.

Posibilitatea de diferențiere există și în Anghel Saligny pentru că nu toți banii se dau pe sume minime, dar s-a asigurat pentru fiecare localitate o sumă minimă. Restul este pe competiție și unde se va vedea diferența de eficiență și așa e la toate programele pe care le avem la Ministerul Dezvoltării.

Adică se asigură competiție și diferențele le vedem și noi. Și cetățenii văd diferențele, la vot, atunci când se schimbă primarul și cetățeanul a văzut că primarul nu și-a făcut treaba și trebuie să facă o schimbare”, a spus Cseke Attila la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat dacă va fi ultima suplimentare a programului, Cseke Atilla a spus că: „Până când se aprobă finanțările pe ceea ce este depus nu vor mai fi suplimentări”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” moderată de Tudor Mușat:

Sursa foto: Inquam Photos

Citește și: Cseke Attila, despre podul prăbușit la Luțca: „Documentația depusă pentru această lucrare nu s-a finalizat cu un proces verbal de recepție” | VIDEO