Confidenţialitate

Criză economică în Liban. Cetățenii au spart vitrinele mai multor bănci din Beirut pentru a-şi cere banii blocaţi

Criză economică în Liban: zeci de oameni furioşi au spart vitrinele băncilor şi au incendiat pneuri în capitala Beirut, pentru a-şi cere banii blocaţi. Din 2019, tara trece printr-o criza fără precedent. Lira libaneză a pierdut peste 95% din valoare în raport cu dolarul american, iar băncile au restricţionat retragerile şi transferurile de bani.

50 de persoane au vandalizat vitrinele a cel puţin patru bănci, în cursul unei manifestaţii de protest la iniţiativa unei asociaţii a deponenţilor.

Ulterior, manifestanţii s-au adunat în faţa casei unui bancher dintr-o suburbie a capitalei, relatează presa locală.

Anul trecut, băncile și-au încetat activitatea câteva săptămâni, după o serie de spargeri comise de clienţi care încercau să-şi recupereze economiile.

La începutul lunii februarie, Asociaţia Băncilor din Liban a anunţat o grevă în sistem, după ce instanţa a ordonat unei bănci să-i restituie integral economiile unui client.

În țară acum funcţionează doar bancomatele, iar oamenii sunt nevoiţi să stea cu orele la coadă la ATM-uri. Cei mai multi libanezi au economii în dolari americani, iar din 2019 retragerile în valută sunt limitate, iar oamenii au dificultăţi în a-şi acoperi cheltuielile necesare traiului zilnic.

În numai două săptămâni, preţurile la produsele de bază au crescut pe fondul deprecierii lirei, într-o ţară unde peste 80% din oameni trăiesc sub pragul sărăciei.

Situaţia este agravată de criza politică, dupa 11 încercări nereușite ale parlamentului de a alege un  presedinte.

În plus, Libanul este condus de un guvern interimar, care nu reuşeşte să adopte reformele indispensabile pentru a obţine ajutor din partea comunităţii internaţionale.

Foto: Shutterstock

Citește și: Pedepse mai mari pentru deținere sau trafic de droguri. Deputații au votat legea, după ce unii parlamentari au vrut dezincriminarea consumului | AUDIO